Sigurnost na prvom mestu: Kada je pravo vreme da dete počne samo da se KUPA i kako da ga tome naučite?

Važna je sigurnost

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Roditelji se često pitaju kada je pravo vreme, odnosno, u kom uzrastu je bezbedno ostaviti dete da se samo okupa.

Naravno, postoji i nesigurnost da li će dete voditi računa o sebi redovno i na pravi način.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U sticanju ličnih higijenskih navika, najvažniji je uticaj roditelja i ono što dete od njih nauči.

Stoga, veoma je važno da detetu napominjete i objašnjavate zašto je higijena važna i kako to ona utiče na zdravlje. Međutim, ne preporučuje se da ih prerano ostavite same.

Istraživanja su pokazala da je tek u osmoj i devetoj godini života, dete dovoljno samostalno i sposobno da samo vodi računa o sebi. Naravno, ovo ne mora da bue striktno, pa ne odlažite početak samostalne brige o higijeni, ali dete ranije pokaže želju i sposobnost za to.

Važno je, naravno, da budete uvereni u njegovu sigurnost u klizavom kupatilu. Stoga, na primer, možete prati kosu zajedno sa njim, kako biste mu pokazali kako se to radi i kako biste ga držali na oku.

Foto: Shutterstock

Kada počnete da ostavljate dete samo u kadi, obavezno ostavite otvorena vrata od kupatila i obilazite ga s vremena na vreme. Kako bi dete shvatilo kupanje kao zabavnu aktivnost, dajte mu igračke prilagođene za kadu.

Time ćete ga zabaviti, a sa druge strane, čućete ga kako ispušta zvukove dok se igra. Važno je da u toj kontroli ne preterujete, odnonso da ne podižete paniku bez ikakve potrebe.

Što se tiče redovnog održavanja higijene, najbolje bi bilo da dete svakodnevno podsećate da treba da opere zube, kosu ili se okupa i da mu objasnite zbog čega je to neophodno.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Glossy

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar