Budite oprezni! Maslinovo ulje je dobro za kožu, ali u ovim slučajevima NE SMETE da ga koristite

Ovo ulje odlično je za hidrataciju, ali u određenim situacijama ne bi trebalo da ga nanosite na kožu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Shutterstock

Poznato je da je maslinovo ulje i te kako dobro za kožu, ali u određenim situacijama ga nije dobro koristiti.

Maslinovo ulje je obožavala čak i Kleopatra, za koju se tada znalo da veliki deo svog vremena posvećuje svojoj lepoti i zdravlju.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ono u sebi sadrži mononezasićene masne kiseline i antioksidanse, pa je odlično za ne koji pate od suve kože, pogotovo tokom zimskih meseci.

– Integritet naše kože oslanja se na lipidnu barijeru koja drži pojedinačne ćelije zajedno. Kada je vreme hladno, počinjemo da koristimo grejanje s čim isparava vlaga sa kože. Tako dolazi do suve, ispucale kože. Maslinovo ulje je odličan hidrant kože, posebno kada se nanese na mokru kožu kada su pore otvorene. Ono može da deluje kao druga kožna barijera za suvu, ispucalu kožu zimi – objašnjava dermatolog Neda Mehr.

Maslinovo ulje pomaže i u zacelivanju ožiljaka i regeneraciji kože. Dovoljno je da umasirate ulje na ožiljke kako biste tretirali područja hiperpigmentacije, gde je koža potamnela od ožiljaka.

Međutim, ovo ulje nije dobra alternativa za one koji pate od akni.

– Kada govorimo o poremećajima prekomerne proizvodnje ulja, kao što su akne, maslinovo ulje može da bude jedan od najgorih proizvoda za nanošenje na kožu, jer može da začepi pore i dovede do teških izbijanja akni – tvrdi Mehr.

I aok maslinovo ulje može da pomogne u lečenju opekotina od sunca, nikako ga nemojte koristiti dok ste izloženi suncu.

Foto: Shutterstock

– Ako maslinovo ulje nanesete ujutro na kožu bez pređašnje zaštite od sunca, to je recept za opekotine i potencijalna teška oštećenja kože – kaže dermatolog.

U kojim slučajevima maslinovo ulje nije dobro za kožu?

– Maslinovo ulje nije idealan izbor kao proizvod za negu kože – kaže Ana Babajan, estetičar i vlasnik kozmetičkog salona.

S druge strane, Mehr sugeriše da maslinovo ulje može biti korisno iz nekoliko razloga.

– To može biti odlična opcija za pacijente s atopijskim dermatitisom, takođe poznatim kao ekcem.

Međutim, Mehr dodaje da se maslinovo ulje kao trerman za tamne mrlje ili hiperpigmentaciju ne isplati koristiti, uprkos njegovim antioksidativnim svojstvima.

– To može dovesti do izbijanja akni i pogoršanja hiperpigmentacije ako ga pacijenti koristi ujutru, a zatim su izloženi suncu, što ih čini podložnim većoj pigmentaciji – kaže ona.

Foto: Profimedia/Alessandro Di Iulio Moreira Quevedo de Oliveira / Alamy / Alamy / Profimedia

Na kraju, korišćenje maslinovog ulja za negu kože preporučuje se jedino ako imate veoma suvu kožu i ako ga koristite kao zaštitni sastojak u nezi kože.

Ako odlučite da koristite maslinovo ulje za negu kože, Mehr savetuje nanošenje ulje u roku od 3 minuta nakon večernjeg tuširanja (i nikada pre izlaganja suncu). Umasirajte nekoliko kapi preko uobičajene hidrantne kreme, umesto da ga nanosite na suvo lice.

– Osušite kožu (posle tuširanja) i nanesite nekoliko kapi maslinovog ulja na kožu, po mogućnosti pre spavanja, i samo na kožu koja nije sklona aknama (poput šaka, podlaktica i nogu). Osim toga, pazite da odaberete organsku, ekstra devičansku sortu, jer se masline mogu prskati pesticidima, a nanošenje ovih toksina na kožu nije dobra ideja.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar