Stručnjaci otkrivaju: Zašto ne treba da SPAVATE sa mobilnim telefonom PORED glave

Najbezbednije rastojanje je pola metra

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Bez obzira na to koliko prednosi imaju, postoje i štetne posledice i uticaji korišćenja telefona.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

To se pogotovo odnosi na spavanje u blizini telefona, međutim, još uvek nije naučno dokazano da spavanje pored telefona šteto ljudskom zdravlju, ali postoje neki opšte prihvaćeni saveti.

Pre nego što izađu na tržište, pametni telefoni prolaze opsežna testiranja kako bi dobili neophodne bezbednosne sertifikate. U svakom slučaju, treba biti oprezan, posebno noću, smatra Anton Jastrepcev, direktor laboratorije Ekospejs, kompanije posveće brizi o životnoj sredini.

– Treba napomenuti da šteta koju izazivdaju telefonu još uvek nije u potpunosti proučena. Opšte pravilo jeste da ne spavate grleći mobilni telefon. Nemojte ga stavljati ispod jastuka ili pored kreveta – rekao je inženjer.

Prema Jastrepcevu, većina uređaja je sertifikovana za izloženost na udaljenosti od pola metra. Na ovoj udaljenosit njihov uticaj na zdravlje je minimalan. Iz tog razloga, preporučuje se da telefon ne držite blizu glave, naglašava on.

Foto: Shutterstock

Specijalista takođe preporučuje upotrebu bežičnih slušalica kako bi se izbegao intenzivan dodir telefona sa glavom.

– Ako mnogo pričate telefonom, možete držati telefon čak i na stolu – on vas neće zračiti, zračiće slušalica, ali to zračenje neće naneti nikakvu štetu organizmu – objasnio je.

Jastrecev je naglasio da u nekim situacijama mobilni telefoni emituju više zračenja od normalnog. Tada je posebno je važno da ih odaljimo od glave i treba biti oprezan.

– Ako je mobilna bazna stanica daleko ili je veza slaba – na primer na selu – tada telefon troši mnogo energije za komunikaciju s baznom stanicom i emitovaće više zračenja. To se mora uzeti u obzir. U takvim slučajevima je bolje skloniti ga od glave – savetovao je inženjer.

Ekspert je podsetio i da je posebno važno da osobe sa pejsmejkerom ne drže telefon previše blizu, jer bi mobilni telefon mogao da izazove elektromagnetne smetnje i utiče na rad srčanog aparata.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, najžena.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar