Veoma je važno za njegovo odrastanje: Kako da pomognete detetu da razvije emocionalnu INTELIGENCIJU?

Biće bolji prijatelji i kolege, ali i uspešniji u svojoj karijeri

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija,foto: Shutterstock

U poslednjih nekoliko godina, uočljiva je tendencija porasta  anksioznih poremećaja kod dece.

Od prvog dana školovanja, vrednost deteta, kao buduće odrasle osobe, procenjuje se na osnovu njihovog znanja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ovo može da ima loše posledice na razvoj deteta, kome će trebati nešto više vremena da nauči pojedine stvari. Ukoliko na to dodate i mogućnost da će početi da se upoređuje sa drugima, dobićete jedno nesigurno i nesrećno mlado biće.

Manjak samopouzdanja i osećaj niže vrednosti (inferiornosti) može da bude veliki problem u kasnijem životu.

Školska dostignuća su važna bez ikakvog pogovora, ali ta dostignuća su rezultat razvijenosti jednog od mnogih tipova inteligencije.

Često se emocionalna inteligencija smartra manje važnom od drugih tipova, koji su zaslužniji za nečiji poslovni uspeh i napredak. Ipak, to ne znači da je emocionalna inteligencija manje važna.

Šta više, veliki broj problema i psihičkih smetnji, razvija se upravo usled neadekvatnog upravljanja emocijama još u ranom periodu.

Poznato je da deca koja pokazuju viši nivo emocionalne inteligencije bolje reaguju u stresnim situacijama i, stoga, mogu sa više samopouzdanja da napreduju na svom životnom putu. Pored toga, ova deca razvijaju daleko veću empatiju prema sebi i drugima oko sebe.

Foto: Shutterstock

Veštine razvijene iz emocionalne inteligencije mogu da pomognu vašem detetu da upravlja sukobima i razvije dublja i značajnija prijateljstva.

Studija objavljena u novembru 2021. od strane Instituta za politiku obrazovanja pokazala je da društvene i emocionalne veštine deteta u ranom uzrastu iu osnovnoj školi mogu čak da predvide i potencijalne granice uspeha deteta u budućnosti.

Deca koja su bila u stanju da dele, sarađuju i slede uputstva u ranom uzrastu, imala su veće šanse da postignu bolje rezultate. Stoga se sve više veruje da emocionalna inteligencija ide ruku pod ruku sa akademskim napretkom.

Razvijanje emocionalne inteligencije u ranom detinjstvu će umanjiti mogućnost susretanja sa depresijom i drugim mentalnim problemima u odraslom dobu.

Ilusracija,foto: Shutterstock

Uloga roditelja u razvoju emocionalne inteligencije je veoma važna.

Razgovarajte sa svojim detetom o njegovim, ali i svojim osećanjima. Naučite ga da ih raspoznaje i da ih prihvata u svim situacijama koje će mu život pružiti.

Objasnite mu da su osećanja normalna stvar i da nikako i nikada ne sme da ih se stidi.

Naučite ga da bude saosećajno i da ima razumevanja za tuđe emocije.

Važno je da i vi budete dobar primer detetu, pa se trudite da sve situacije rešavate na adekvatan način, bez ispoljavanja besa i nervoze.

Foto: Shutterstock

Razvijajte njegovu emocionalnu inteligenciju i kroz druženje i igru. Koliko će učenje stranog jezika u dobi od 4 godine biti korisno za njegove moždane vijuge, toliko će biti značajno i igranje sa vama i vršnjacima, provođenje vremena sa starijima ili sa malim bebama.

Dete treba da nauči kako da se pravilno ophodi prema različitim ljudima, a jedini način da to uradi je da provodi vreme sa njima.

Podstičite njihovu kreativnost i hobije. Umetnički hobiji su sjajni kao alatke za ispoljavanje emocija.

Bilo da je u pitanju pisanje, slikanje ili sviranje nekog instrumenta, vaše dete će to jednog dana koristiti, gotovo nesvesno, kao alatku za oslobađanje od nagomilanih emocija.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, metro.co.uk

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar