Američki nutricionista otkriva: OVE namirnice nikako ne treba da kombinujete, pogotovo ako jedete MESO

Time se sprečava apsorpcija bitnih materija i ometa se varenje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock/ilustracija

Primetićete da, nakon konzumiranja određenih namirnica u isto vreme, imate probleme sa grčevima u stomaku, dijarejom ili osećajem mučnine.

To je upravo zbog toga što ste kombinovali namirnice koje ipak zahtevaju vremensku razliku prilikom konzumiranja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Drevni rimski lekar Celsus, koji je živeo u prvom veku pre nove ere, takođe je savetovao svojim pacijentima da obrate pažnju na to koje namirnice kombinuju. Ovom temom pozabavio se američki nutricionista Herbert Šelton, koji je sproveo zanimljivo istraživanje.

Glavna pitanja u istraživanju su koje vrste namirnica najbolje funkcionišu u paru, kao i koje su veoma loše kombinacije, a pojedinačno su vrlo korisne za organizam, kao što je sličaj sa paradajzom i krastavcem.

On je napravio sistem kombinovabnja namirnica koji je nazvao Šeltonov princip. Posebno je upozorio da jednu namirnicu treba da konzumiramo posebno, a to je mleko. Takođe, glavno pravilo je da mleko ne treba nikada da se pije nakon konzumiranja mesa.

To je zbog toga što mleko sadrži proteine i masti, i samim tim predstavlja lošu kombinaciju sa drugim namirnicama. Mleko se, ulazeći u kiselu sredinu želuca, zgrušava i ako u njemu postoji još neka hrana, odmah je obavija, sprečavajući pristup želučanom soku.

Foto: Yevhen Polishko / Alamy / Alamy / Profimedia

Odnosno, dok se mleko ne svari, proces varenja bilo kojih drugih namirnica u stomaku ne može da počne.

Takođe, nutricionisa Ljudmila Denisenko složila se sa ovim stanovištem, naglašavajući da konzumiranje mleka nakon mesa nije preporučljivo jer kalcijum u punomasnom mleku sprečava apsorpciju gvožđa iz mesa, zbog čega se bitni hranljivi sastojci gube.

Takođe, ako u isto vreme jedete proizvode koji imaju visok sadržaj životinjskih proteina, kao što su meso i sir, šanse da će doći do nadražaja želuca se povećavaju za 74 odsto, utvrdila je grupa američkih naučnika.

To je zbog toga što sir sadrži veliku količinu fosfora, a meso cink i ako dođe do istovremenog konzumiranja ove dve namirnice, fosfor će ometati apsorpciju cinka. Tada može doći do nadimanja i drugih gastroenteroloških problema koji nastaju kao posledica fermentacije u crevima, zbog čega naučnici savetuju da izbegavate kombinovanje ovih namirnica i da ih jedete odvojeno.

Takođe, istraživanja su došla do zaključka da ne treba kombinvoati ni puter, pavlaku i jogurt sa mesom.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, najžena.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar