Odaberite ono koje vam savršeno pristaje: Kada kupujete ODELO, morate da pazite na ovih 16 stvari

Tajna elegancije i besprekornog izgleda je u detaljima

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Odelo većini muškaraca ne predstavlja svakodnevni odevni predmet, već nešto što se nosi u izrazito svečanim prilikama, kao što su svadbe, krštenja i druge proslave.

Takove situacije, prosto, ne praštaju modne greške.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako kupovina odela nije nešto što se radi često, mali broj ljudi je zaista upućen u to kako čovek u odelu treba da izgleda zaista i kako da zna da mu odelo savršeno pristaje.

Kombinovanje boja je takođe jedna od čestih nedoumica, a jedino što se zna (barem bi trebalo da se zna) jeste da se bele čarape nikako i nikada ne nose na crne cipele.

Tajna pravog izbora je samo u pažnji i u detaljima. Možda zvuči kao neki zahtevan poduhvat, ali videćete da je zapravo krajnje jednostavno.

Možda vam se i dopadne to što naučite, pa šoping postane i vaša nova strast, a sako i košulja deo vašeg svakodnevnog look-a.

1. Odaberite košulju po svojoj meri

Muške košulje se obično šiju tako da pristaju svim muškarcima, pa su u struku i oko stomaka uglavnom široke. Ukoliko ste mršaviji, slobodno uzmite onu koja je strukirana.

Neka vam košulja bude osnova za kupovinu odela, i sa klasičnom belom nećete nikada pogrešiti. Ostalo je već stvar vaših preferencija, kreativnosti i ukusa.

Foto: Simon Battensby / ImageSource / Profimedia

2. Reveri

Uži reveri su prikaldniji za mlađe muškarce i trenutno su u modi, dok će širi reveri bolje stajati nekom starijem. Svakako, isprobajte oba modela i izaberite onaj koji vama bolje stoji.

3. Razmak između revera i košulje

Dakle, sako treba da bude centriran, tako da razmak između kragne i revera bude jednak sa obe strane. Obratite pažnju i na to da rever sakoa prijanja uz košulju i da se ne podiže.

4. Naramenice

Naramenice, kako im ime kaže, moraju da stoje na ramenu. Šav rukava ne sme da bude podignut na samo rame, niti spušten na ruku, već treba da bude tačno na ivici između ruke i ramena.

U suprotnom, izgledaćete kao da ste pozajmili tuđi sako.

Foto: Shutterstock

5. Prsluk

Ukoliko želite da nosite i prsluk ispod sakoa i time postignete još svečaniji izgled, treba da ispoštujete pravilo po kom se poslednje dugme uvek ostavlja otkopčano.

6. Širina kravate

Proporcionalnost je ključ urednog izgleda, a odnos kravate i revera je zapravo veoma upečatljiv, iako vam se možda ne čini tako. Širina kravate treba da bude proporcionalna širini revera.

7. Dužina kravate

Pravilo je da kravata dodiruje vrh pantalona, ali jedva. Ukoliko je malo kraća, i to je u redu.

Ipak, nikako ne bi trebalo da prelazi na kaiš.

Foto: Shutterstock

8. Dugme na sakou

Jedno veoma praktično pravilo je da vam poslednje, donje dugme na sakou uvek bude otkopčano. Dok sedfite, trebalo bi da ga otkopčate skroz, kako ne bi puklo.

9. Dužina sakoa

Sako takođe ima propisanu dužinu, a vama pristaje onaj koji, kada se zakopča, prekriva rajsferšlus pantalona i zadnjicu.

10. Džepna maramica

Ovaj šik detalj daje dodatnu dozu elegancije i omogućava vam da ispoljite svoju kreativnost. Ukoliko je u piitanju poslovna prilika, najbolje bi bilo da maramica ne odudara previše od boje odela.

Ukoliko je, pak, u pitanju neka svečanost, onda ste poprilično slobodni i možete odabrati maramicu koja će “razbiti” monotoniju sakoa.

Foto: Shutterstock

11. Rukavi

Pravilo nalaže da sako seže malo ispod zgloba, a rukav košulje treba da viri oko 1 centimetar.

12. Kaiš

Preporuka je da kaiš bude tanak, a obavezno je da se podudara sa bojom cipela.

13. Cipele

Cipele treba da uskladite sa bojom odela. One ne treba previše da odudaraju, ali ni da budu iste boje kao odelo, osim ako je u pitanju crno.

Pogledajte nekoliko primera poznatih i videćete o čemu je reč.

Foto: Shutterstock

14. Čarape

Kad sednete, prirodno je da vam se usled strogog kroja pantalona, nogavice podignu. Nikako ne bi trebalo da vam se vidi koža, zato se potrudite da obujete čarape koje su dovoljno dugačke.

Obavezno kombinujte i boju čarapa sa odelom i bojom cipela.

15. Pantalone treba da vam budu na struku a ne na kukovima.

Trebalo bi da budete u stanju da ubacite jedan prst u pojas i tako ćete znati da li vam pantalone odgovaraju. Pantalone koje sežu do struka se naročito preporučuje onima koji vole da uživaju u dobroj hrani i piću.

16. Boje

Ukoliko nosite više od tri boje istovremeno, vaš stajling će izgledati poprilično besmisleno. U redu je i da nosite različite nijanse iste boje, ali pripazite na to da kontrast bude dovoljno veliki.

To znači da izbegavate košulju i odelo slične nijanse.

BONUS VIDEO:Izvor: Objektiv.rs, barbosa.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar