Odluka pada u sredu! Ministar prosvete jasan: Nema razloga za odlaganje početka škole

Do 11. januara udeo dece školskog uzrasta u ukupnom broju zaraženih bio tri odsto

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Za učenike osnovnih i srednjih škola u centralnoj Srbiji drugo polugodište počinje 24. januara. U Vojvodini u školske klupe danas su se vratili osnovci, a prošlog ponedeljka sa nastavom su započeli srednjoškolci.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić kaže za RTS da će učenici osnovnih škola u Vojvodini neposredno pohađati nastavu na početku drugog polugodišta, dok srednjoškolci primenjuju kombinovani model – jedan dan nastava u školi, drugi onlajn.

Ružić dodaje da će se na sledećem sastanku Tima za škole odlučivati o modelu nastave za centralnu Srbiju, gde drugo polugodište počinje 24. januara.

– U sredu će se znati tačan model nastave za drugo polugodište. Epidemijska situacija se proverava i o modelu nastave odlučuje na nedeljnom nivou – podseća Ružić.

Prema njegovim rečima, nema razloga za odlaganje početka drugog polugodišta u centralnoj Srbiji budući da je do 11. januara udeo dece školskog uzrasta u ukupnom broju zaraženih bio tri odsto.

– Od početka pandemije uspeli smo da prilagodimo nastavu do nivoa održivosti. Ukoliko bi došlo do spajanja gripa i koronavirusa i sličnih kompilakcija, model nastave bi se tome prilagođavao, ali sigurno neće biti odlaganja – objašnjava Ružić.

Navodi da je na sastanku Tima za škole istaknuto da se podigne pažnja na ličnu higijenu, provetravanje prostoija, obaveze nošenja maske tokom boravka u školi, dodajući da su decadosad pokazala visok stepen discipline i odgovornosti.

Što se tiče onlajn nastave, Ružić naglašava da su primere dobre prakse pokazali sami nastavnici.

– Sve ono što je korišćeno prošle školske godine, koristi se i sada – kaže Ružić.

Što se tiče fakulteta gde je toku ispitni rok, prate se preporuke resornog ministarstva.

– Obaveza svakog studenta je da polaže ispite na svom matičnom fkalutetu, a na snazi je, inače, kombinovani vid nastave – dodaje Ružić.

BONUS VIDEO:



Izvor: RTS

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar