Evo kako bi izgledala VOJNA OPERACIJA koja bi Putina dovela do cilja u Ukrajini: Postoji PET scenarija

Svi se analitičari slažu da Putin ima dva glavna politička cilja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Grigory SYSOYEV / AFP / Profimedia, Shutterstock/Ilustracija

Kriza na ukrajinsko-ruskoj granici i dalje traje, a mnogi se pitaju koji su daljnji potezi Vladimira Putina.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Mogao bi pokrenuti vazdušne napade slične NATO-ovoj zlobnoj kampanji na Srbiju 1999. Mogao bi pokušati s demonstrativnim, ali i destruktivnim kopnenim upadom, kao što je to učinio u Gruziji 2008. godine. Ili bi ipak mogao pokrenuti veliku invaziju u stilu Drugog svetskog rata, opkoliti Kijev i pripojiti Rusiji polovinu zemlje.

Sve su te opcije u okviru mogućnosti ruske vojske, a sudeći po razmerama raspoređivanja u blizini ukrajinske granice – oko 100.000 vojnika, a još ih više može stići iz Sibira – sve su to realne opcije među izvanrednim situacijama koje planira general Valerij Gerasimov, načelnik glavnog stožera ruske vojske.

– Pitanje koje treba postaviti nije što bi on mogao učiniti –  rekao je Michael Kofman, direktor ruskih studija u CNA, washingtonskom think tanku.

– Pitanje je kako bi izgledala vojna operacija koja bi Rusiju dovela do svojih ciljeva –  smatra on.

Inače, Putin je poslednjih tjedana postavio popriličan broj zahtjeva. No, svi se analitičari slažu da on ima dva glavna politička cilja: sigurnosna jamstva NATO-a i ispunjenje mirovnog sporazuma iz Minska 2015. godine.

Takođe je poznato i da je od Krima Putin pokazao malo sklonosti za daljnju aneksiju ukrajinskog teritorija.

Cilj rata u Donbasu koji se vodio između 2014.-2015. godine i mirovnog sporazuma iz Minska do kojeg je doveo nije bio osvojiti Ukrajinu, već je kontrolirati iznutra – potkopavajući njen suverenitet i sprečavajući njeno pomicanje prema Zapadu provođenjem promena ustava i političkim vetom za ruske opunomoćenike.

Prva opcija: Još više zastrašivanja

– Svi pričaju o invaziji, ali mogu se setiti puno stvari koje bi Putin mogao učiniti osim invazije – mišljenja je Orisia Lutševič, ukrajinska analitičarka u Chatham Houseu. “A Zapad bi se opet pitao što im je raditi. Je li to invazija ili nije?”

Druga opcija: Kazneni udari

Ako zastrašivanje ne uspe, Putinov sledeći potez verovatno bi uključivao ​​najveću snagu njegove vojske: topništvo velikog dometa, rakete, krstareće rakete i zračne napade s kojima mogu nekažnjeno udarati neprijatelje izdaleka.

Treća opcija: legendarni kopneni most

Neki zapadni analitičari pretpostavljaju da će prvi potez Rusije biti zauzimanje obalne autoceste M14 koja prolazi duž obale Azovskog mora između Krima i ruske granice.

Četvrta opcija: Višestruka ofenziva

Verovatno su planeri u zgradi ruskog Glavnog stožera osmislili i opcije za veći rat koji uključuje nekoliko, verovatno istovremenih, osi napredovanja.

Peta opcija: Vožnja po Kijevu

Ukoliko dođe do ovog scenarija, to će verovatno značiti brojne ljudske žrtve, sve dok Ukrajinci ne prihvate ruske uslove.

BONUS VIDEO:



Izvor: Jutarnji.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar