“Nisam je pitao gde je išla i šta je RADILA”: Era Ojdanić o NOVOJ devojci i božićnim praznicima

Otkrio nam je kakva je atmosfera u njegovoj porodici za vreme praznika

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto:E-stock/M.Rodić

Budući da se bliži najveći najveći hrišćanski praznik – Božić, Objektiv je želeo da sazna kako ovaj praznik i Badnje veče provodi folker Era Ojdanić.

Pitali smo Eru kako ga on obeležava i da li se pridržava tradicionalnih običaja.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Uglavnom ide sa kolena na koleno tradicija. Tradicija koja je prenešena iz Visoke kod Arilja gde sam ja rođen, gde mi je rođen đed i otac i nastavio sam tako da spremam za Badnje veče i naravno za Božić. Na Badnji dan ustanemo ujutru rano sa svojim najmlađim – sa unucima, stavimo sekiru preko ramena, uzmemo rukavice, stavimo šajkače na glavu i neku flašicu da se prekrstimo u šumi kad isečemo badnjak prepodne dok napreduje dan, da bi napredovalo domaćinstvo i to se obavlja do 12 sati. Donosimo badnjak i stavljamo ga na drvljanik i onda uzimamo džak da ga napunimo slamom i isečemo badnjake i uzmemo vlaček i čekamo da padne mrak. Kada padne mrak, onda je cela familija na okupu i moj sin Dragutin uzme vlaček, zaveže i vuče za sobom, unosi ga u kuću, a mi ga čekamo sa sitom. Cela familija baca žito na njega, pšenicu, kukuruz… Kažemo: “Dobro veče i čestiti Božić”, a on odgovara: “Dobro veče i čestiti Božić”. Stavlja u šporet jedan badnjak, pa se vraća za drugi i treći i unosi se džak sa slamom u prostoriju gde ćemo da večeramo. Istresa se džak sa slamom na pod, a unuci i ja, i svi u kući kleknemo na pod i pijučemo, neko kao kokoška, neko peva kao petao. Naravno, ta matora petlina sam ja. (smeh) Onda preko te slame na podu ide beli stolnjak i moja ćerka Milena sve što je pripremila za to veče iznosi i stavlja dole na taj stolnjak. Palimo sveću, okadimo se… Naravno, sve je posno. Tu ima svega i svačega, a ja najviše volim tučeni pasulj, struganu rotkvu i praziluk, to mi je omiljena hrana za Badnje veče, i naravno, čuveni šumadijski čaj. pošto sam najstariji i dobro kuvam vruću rakiju, stavljamo jedan litar rakije, prekrstimo se i uzmemo specijalne čašice sa ručkicama iz kojih pijemo i ja pevam: “Ta rakija vruća lepo greje pluća. Baš je pravi raj šumadijski čaj.” Tu pijemo, jedemo i kako ko se “ukoka” samo se nasloni pored trpeze, a neko i zaspi.

Kakav ste domaćin na sam Božić, šta je tada na trpezi?

– Sutradan ustajemo, svako pogleda u svoju kašiku pošto svako zna gde je sedeo i gledamo da li je ostatak neke hrane na toj kašici zagreben. Kad kažem zagreben to znači da su te noći dolazile i vile koje su bile tu posle naše večere i zagrebale nešto od pasulja, znači da su i vile došle u domaćinstvo da se počaste. To jutro dižemo sve sa poda, ostatak hrane i suđe i tu slamu skupimo i stavimo u jedan ćošak jer se tri dana sveće ne izbacuju iz kuće. Posle toga čeka nas familijarni ručak, onda sve serviramo na sto i počinje deljanje pečenice. Nož u ruke, plećka, rebarca, butić i tako dalje.

Foto: M. M./ATAImages.

Da li se sećate nekog Božića iz detinjstva koji Vam je posebno ostao u sećanju?

– Sećam se dok sam bio dete, tamo gde sam rođen, u Visokoj, bili su veliki snegovi. I onda moj đed i njegovi rođaci i komšije upregnu konje u sanke, dele nam bombone i čokolade. A kad dobijem kocku šećera, kao da sam dobio pola Srbije. Onda oni idu sa tim sankama od kuće do kuće, voze se deca sve do ručak. To su uspomene iz detinjstva koje se ne zaboravljaju. Vožnja, a zima i sneg napolju.

Bili ste sa svojom lepšom polovinom na Zlatiboru, otkrijte nam kako ste se proveli?

– Svoj rođendan sa mojom novom devojkom sam proveo ludu i nezaboravnu noć u najskupljem, ekskluzivnom apartmanu na Zlatiboru. Od silne ljubavi koliko nam je bilo lepo, ona nije imala snage da se vrati, ostala je na oporavku sedam dana, a ja sam morao zbog obaveza.

Kako ste proveli Novu godinu, sa devojkom ili ste bili odvojeni?

– Ona je proslavila sa svojim drugaricama. Pustio sam je jer sam ja morao da budem u svom motelu kao i svake godine. A i da je ne bih smarao, pustio sam je da ide sa svojim drugaricama i da se lepo provede. Nisam je pitao ni gde je išla, ni šta je radila. Bojim se da mi ne kaže: “Pa znaš, bilo je tipova koji su mu se udvarali”, da se ne bih nervirao. Ženu bolje ne pitati.

Za sam kraj, Era nam je rekao da će nam možda nekada otkriti ko je njegova izabranica, a uz to dodao da izgleda jako moćno.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar