Sezona slava je uveliko u toku, a predstoje nam i novogodišnji i božićni praznici.
Druženje sa prijateljima i rodbinom će gotovo sigurno biti propraćeno čašom alkohola više.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Na osećaj teskobe nakon pijanstva, pored velike količine, utiče više faktora. Važno je ono što jedete, koliko ste spavali i koje ste tačno piće pili.
Doktorka Evelin Darijus iz Arizone, kaže da je važno i vreme u koje ste počeli sa pićem.
– Studije su identifikovale tri najčešća faktora koji utiču na pojavu i težinu mamurluka, a prvi je vreme u koje ste krenuli da pijete. Što ranije počnete, to će mamurluk biti jači – rekla je ona.
Druga stvar je izbor pića, a doktorka kaže da pića tamnije boje sadrže više toksičnih hemikalija koje mogu da pogoršaju mamurluk.
– Pića poput rakije, vina, tekile i viskija imaju veće koncentracije kongenera, dok ih bistra pića poput votke, džina i ruma imaju manje, pa će ređe prouzrokovati mamurluk – kaže Darijusova.
Ona dodaje i da je treći problem nastanka mamurluka sam organizam.
– Pojava mamurluka zavisi od brzine pretvaranja alkohola u acetaldehid. Što je taj proces brži, šanse za mamurluk su manje – rekla je.
Doktorka ističe i da je važno temeljno pripremiti organizam za veću količinu alkohola. U tome pomaže jedna, sasvim jednostavna i dostupna namirnica – voda.
Ona kaže da je neophodno piti veću količinu vode dan pred slavlje, na sam dan slavlja i dan posle. Takođe, neophodno je da se dobro naspavate pre slavlja i da ne pijete na prazan stomak.
Ukoliko već osećate posledice od jučerašnjeg pića, preporuka je da popijete piće bogato šećerom i elektrolitima – materijama koje alkohol uništava u vašem organizmu. Ovakvo piće če vam, brže od vode, pomoći da se rešite neprijatnog osećaja.
Doktorka Linda Šie kaže da su istraživanja pokazala da hrana bogata vitaminom B3 može da umanji osećaj mučnine. Stoga, ona preporučuje da dan posle konzumirate laganu hranu bogatu ovom materijom, poput banane, jabuke, pirinča i tosta.
Takođe, pomoći če vam i obrok bogat ugljenim hidratima.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)