Energetska kriza i dalje DIVLJA: Više od 20 američkih flotila uputilo se u Evropu BEZ GASA

Azija je tipično glavna destinacija za američki LNG teret, ali to se promenilo ove zime sa značajnom premijom za gas u Evropi

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Profiemedia

Hladnoćom pogođena Evropa privlači flotilu američkih tereta tečnog prirodnog gasa usred energetske krize koja je podigla cene gasa na rekordne nivoe.

Suočen sa zimskom nestašicom i malim olakšanjem od glavnog snabdevača kontinenta Rusije, prirodni gas u severozapadnoj Evropi se trguje za oko 57,54 dolara za milion britanskih termalnih jedinica, što je skoro trećinu više nego nedelju dana ranije. To je otprilike 24 dolara više od azijskih cena i više od 14 puta više od cene gasa koji se prodaje na američkom referentnom nivou Henri Hub.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Od 76 američkih brodova za prevoz ukapljenih plinova, takozvanih LNG tereta u tranzitu, 10 tankera koji prevoze kombinovano 1,6 miliona kubnih metara goriva za toplane i elektrane proglasili su destinacije u Evropi, pokazuju podaci o otpremi koje je prikupio Blumberg.

Čini se da još 20 tankera koji prevoze oko 3,3 miliona kubnih metara prelaze Atlantski okean i da su na putu ka kontinentu. Skoro jedna trećina tereta dolazi sa izvoznog terminala Sabine Pass LNG kompanije Cheniere Energi Inc. u Luizijani, pokazuju podaci o otpremi.

Američki terminali za izvoz LNG rade sa kapacitetom ili iznad njega nakon što su u nedelju dostigli rekordne protoke. Azija je tipično glavna destinacija za američke flote ( LNG teret), ali to se promenilo ove zime sa značajnom premijom za gas u Evropi.

BONUS VIDEO: 



Izvor: Bloomberg

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar