Čudo tehnike iz 1938: Phantom Corsair nećete videti na ulici, a ima neverovatnu istoriju (VIDEO)

Centralna konzola imala je indikatore za nivo ulja, brzinu i upozorenje ako vrata nisu dobro zatvorena!

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Jan Váca / iDNES.cz / Profimedia

Buick Y-Job slovi za prvi koncept automobil (1938.), ali titula “najluđeg” sigurno pripada Phantom Corsairu, predstavljenom iste godine.

Futuristički četvorotočkaš dizajnirali su Moris Švarc i Rast Hajnc, unuk H. J. Hajnca, osnivača kompanije za proizvodnju hrane i istoimenog kečapa (Heinz).

U vreme kada su svi automobili, manje-više, delovali isto, Corsair je zablisao jedinstvenim svetlom i doneo pregršt (tehnoloških) noviteta.

Oprema ispred vremena

Limuzina je imala elegantne linije, dvoja vrata, male prozore i skrivene točkove. Za razliku od konkurencije, nije isticala tradicionalnu masku i oznake, dok su kvake na vratima zamenili električni dugmići.

Prednje sedište planirano je za četvoro putnika (vozač je sedeo na poziciji “dva” s leve strane), dok su zadnja primala dvoje dece.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Centralna konzola nudila je indikatore za nivo ulja, brzinu i upozorenje ako vrata nisu dobro zatvorena. Ispod haube se nalazio 4.7-litarski V8 agregat (125 KS), koji je dostizao brzinu 185 km/h, prenosi Autoevolution.

Rast Hajnc je uložio 24.000 dolara za izradu prototipa (što danas iznosi 450.000 dolara), a najavljivao je limitiranu seriju. Nažalost, poginuo je u saobraćajnoj nesreći jula 1939, posle čega je projekat zaustavljen.


BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar