Dobra vest za proizvođače automobila i kupce: Povećane zalihe čipova, ali kriza ostaje

Svetski giganti su primorani da menjaju zacrtane planove

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija: Yegor Aleyev / TASS / Profimedia

Nestašica čipova predstavlja najveći problem za proizvođače automobila, koji su poslednjih meseci primorani da menjaju zacrtane planove. Više o temi možete OVDE saznati.

Pojedine kompanije smanjuju proizvodnju (do 40%), dok druge isporučuju automobile bez touchscreen displeja, grejača sedišta i druge opreme.

Ipak, novembar i decembar doneli su olakšanje i bar na kratko zaustavili noćnu moru, prenosi specijalizovani portal Autoevolution.

Povećane zalihe

Pet najvećih proizvođača čipova za auto-industriju – Renesas Electronics, NXP Semiconductors, Infineon, STMicroelectronics i Texas Instruments (TI), prijavljuju veće zalihe u poslednja dva meseca.

Proizvodnja je povećana, što znači da giganti poput Toyote ili Volkswagena mogu da prebrode trenutnu krizu. Ovo ne znači kraj nestašice, a sumorna predviđanja su rezervisana već za prvi kvartal 2022.

Niko ne može sa sigurnošću da kaže kada će kriza biti okončana. Optimisti veruju da oporavak sledi krajem naredne godine. S druge strane, postoje indicije o nestašici sve do 2023, tačnije dok se pandemija korone ne stavi pod kontrolu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs


BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs/S.K.

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar