Podržavamo svaku investiciju koja smanjuje ZAGAĐENJE vazduha: Rade Basta sa delegacijom stručnjaka (VIDEO)

Direktor JKP "Beogradske elektrane" Rade Basta primio je delegaciju italijanske kompanije koja je poznata po jednom od najefikasnijih filtera za prečišćavanje vazduha

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: TANJUG/Rade Prelic, Republika/V. Lukic

Italijanski stručnjaci predvođeni izumiteljem Mićeletijem Đorđom predstavili su čelnicima JKP “Beogradske elektrane”, na čelu sa direktorom te kompanije Radetom Bastom, jedan od najsavremenijih načina prečišćavanja vazduha pomoću filtera koji se koristi u nekim od najvećih tunela širom Italije.

Reč je o izumu koji je u toj evropskoj zemlji počeo da se koristi nakon tragedije iz 1999. u tunelu Monblan, koji povezuje teritoriju Italije i Francuske. Tada se iznenada nasred prolaza zapalio veliki kamion izazvavši blokadu i mnogih drugih vozila do kojih vatrogasne ekipe nisu imale nikakve šanse da prođu. Stradalo je 39 osoba.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Kako se slične tragedije ne bi ponovile, stručnjaci iz italijanske kompanije “MET”, dobili su zadatak da obezbede Monblan tako da ubuduće u slučaju požara u tunelu ne dolazi do gomilanja otrovnih gasova koji dalje mogu da izazovu širenje vatre i mnoge druge posledice.

– Naša tehnologija se zasniva na vodi koja pod velikim pritiskom prečišćava, u slučaju elektrane, dimnjake i druge gasovode. Zatim se ubacuje u sistem za oksidaciju. Proces je ekokompatibilan jer voda koja odradi čišćenje biva takođe pročišćena tako da nema štetnih otpadaka – objasnio je Đorđo, navodeći da je njegova kompanija zainteresovana za pilot projekat u Srbiji koji bi pokazao na koji način sistem za prečišćavanje funkcioniše.

Prema njegovim rečima, jedna od najvećih italijanskih kompanija, Autoputevi Italije, imaju eksluzivan ugovor sa istraživačima “MET” kako bi se u svim tunelima pod njihovom kontrolom ugradili bezbedni sistemi za prečišćavanje vazduha.

Ivana Kalanja, izvršni direktor za proizvodnju toplotne energije JKP “Beogradske elektrane” istakla je kako je pomenuti projekat namenjen postrojenjima koja koriste ugalj i mazut, kojih u sistemu preduzeća gotovo da više i nema budući da svi u proizvodnji toplotne energije koriste prirodni gas, tako da bi on eventualno mogao da bude iskorišćen za neka manja postrojenja ili u unutrašnjosti Srbije.

– Više od 96 odsto naših sistema koristi gas. Jedino postrojenje koje je i dalje radi na mazut jeste na Savskom nasipu u Novom Beogradu, ali ono se uključuje samo ponekad, po potrebi, i to na nekoliko dana, koliko nam sporazumi i dozvoljavaju – istakla je Kalanja, sa čim se složio i direktor Rade Basta, istakavši da će njegova kompanija napraviti analizu o neophodsti upotrebe italijanskih filtera i proslediti je kompaniji “MET”.

– Mi kao država podržavamo svaku investiciju, a od najveće nam je važnosti da uradimo sve što je u našoj moći da smanjimo zagađenje vazduha – poručio je Basta i podsetio da su „Beogradske elektrane“ zajedno sa osnivačem, Skupštinom grada, pokrenule Program gašenja kotlarnica i da je dosad ugašeno više od 1.300 njih.

– One su kao pogonsko gorivo koristile ugalj ili mazut, koji sagorevanjem emituju značajne količine štetnih materija. Takođe, ti toplotni izvori su i energetski neefikasni. Prema procenama, efekat gašenja kotlarnica rezultirao je smanjenjem emisije CO2 za čak oko 500.000 tona godišnje – istakao je direktor Basta.

Gostima iz Italije predočeno je da je u toplanama “Dunav”, “Konjarnik” i “Voždovac” ugrađen sistem za recirkulaciju dimnih gasova kojim je omogućeno da nivo emisije azotnih oksida (NOx) bude ispod graničnih vrednosti. Naime, prilikom rada, produkti sagorevanja energenata ne ispuštaju se u atmosferu nego se vraćaju u kotlove. U narednom periodu i toplana “Cerak” će imati rakav sistem, a isti princip će biti primenjen u svim ostalim toplanama čiji toplotni izvori imaju snagu veću od 50 megavata.

Takođe, u toku prošle nedelje ugašena je kotlarnica u Bulevaru vojvode Mišića broj 37-39, koja je kao pogonsko gorivo koristila mazut.

BONUS VIDEO:



Izvor: Republika

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar