Lovor je mnogo više od začina za jelo i biljke prijatnog mirisa.
On je sjajan prirodni lek i pravi je čuvar našeg zdravlja.
Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs
Da li ste znali da skromni lovor poboljšava varenje, čisti probavni sistem od toksina i smanjuje gasove i nadutost?
Sveži listovi ovog aromatičnog začina sadrže fitonutrijente, katehine i linalool – moćne materije koje snažno deluju protiv slobodnih radikala i time smanjuju rizik od mnogih degenerativnih bolesti.
Kandida, ešerihija
Ovaj začin prijatnog mirisa ima snažna antibakterijska svojstva i pomaže u borbi protiv nekih patogena, pre svega salmonele i ešerihije koli. Takođe, suzbija rast i razmnožavanje gljivica i delotvoran je protiv kandide.
Dijabetes tip 2
Lovorov list snižava nivo šećera u krvi, pa se preporučuje i osobama koje boluju od dijabetesa. Redovnom konzumacijom može se smanji rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2, pa čak i kardiovaskularnih oboljenja, jer jača srce i krvne sudove.
Opušta i otklanja bol
Sam miris lovorovih listova u jelu ili čaju deluje umirujuće i smanjuje teskobu i nervozu. Delotvoran je i protiv glavobolje jer sadrži partenolide, sastojke koji blagotvorno deluju na migrenu.
Probava
Deluje takođe kao diuretik, čisti probavni sistem od toksina i sadrži enzime koji pomažu u smanjenju nadutosti i gasova, i podstiče varenje. Pokazao se i kao dobra pomoć osobama koje boluju od celijakije, kao i onima koji pate od sindroma iritabilnog creva.
Čaj protiv prehlade
Kako biste pripremili čaj, nekoliko listova lovora prelijte s 2,5 dl vode i kuvajte 5-10 minuta. Ostavite da malo odstoji, pa procedite.
U čaj, po želji, dodajte malo meda i sveže isceđenog soka od limuna. Odličan je za prehladu, bronhitis i jačanje imuniteta, a običan čaj od lovora bez meda i limuna može da vam posluži i za inhalaciju kod sinuzitisa.
Sirup protiv kašalja
Za sirup protiv kašlja upotrebite 6 lovorovih listova, šolju vode, 6 kašika smeđeg šećera (ili meda) i sok od jednog limuna.
Stavite vodu da provri, pa u nju dodajte lovorove listove. Poklopite i ostavite da odstoji desetak minuta. Izvadite lovor, pa dodajte šećer i sok od limuna. Mešajte dok se šećer potpuno ne istopi. Po želji, šećer možete da zamenite medom. Uzimajte jednu kašičicu toplog ili hladnog sirupa 2-3 puta dnevno. Sirup možete da držite u frižideru 2-3 dana.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)