Sočna pita sa jabukama – Recept kojem ćete se uvek vraćati

Prste da poližeš

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
pita sa jabukama
Foto: Shutterstock

Sočna pita sa jabukama je jedna od omiljenih poslastica na našim prostorima. Može se jesti i kao užina između obroka, a biti i ceo obrok. Pravi se na razne načine, sve zavisi od vašeg ukusa.

Neki vole pitu sa jabukama i cimetom, neki mešavinu rendanih jabuka i oraha, neki jabuku i bundevu, a ako vam je posebno bitno da pita bude sočna, preporučujemo vam da je napravite sa jogurtom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pripremili smo recept kako da napravite što bolju pitu koja će se dopasti svim ukućanima. Ovo su rolovane pite, što znači da svaki rolat može imati drugačiji ukus. Pa da počnemo…

Sočna pita sa jabukama i cimetom – klasičan recept

Ovo je sonovni recept kako se prirpema sočna pita sa jabukama, što znači da se njoj nalaze samo jabuke i cimet (ali i to je opciono). Pratite ove mere ako želite da vaša pita bude samo od jabuka, a ako želite da je pomešate sa još nečim prepolovite mere.

Evo šta će vam sve biti neophodno od sastojaka:

– 1,5 kilograma jabuka,

– 2 kašike putera,

– 2 kašike šećera,

– 1 kašičica cimeta,

– 2 kašike vanilin šećera,

– 500 grama tankih kora za pitu.

Priprema: Operite i oljuštite jabuke. Nije toliko bitno koje jabuke koristite, prilagodite sopstvenom ukusu, možete slobodno koristiti i slatke i kisele. Oljuštene jabuke izrendajte na krupno. Potrebno je da iscedite sok iz jabuka, to ćete uraditi tako što ćete ih pritiskati u situ, ali to obično nije dovoljno da se osuše.

Lisnata i mekana, pita-pogača će vas osvojiti SAVRŠENIM UKUSOM (RECEPT+VIDEO)

Zato ćemo jabuke blago prodinstati da bi ispustile svoju vodu. Nemojte popiti ili bacati sok koji ostane, on se upotrebljava kasnije za preliv za pitu.

U tiganj dodajte dve kašike putera i dodajte jabuke da se dinstaju. Slobodno pojačajte temperaturu na najjače kako bi tečnost iz jabuka počela što pre da isparava. Stavite dve kašike šećera i potrebno je da konstantno mešate, kako bi jabuke pustile svoj sok.

Foto: Shutterstock

Pritom, potrebno je da dok su još jabuke u tiganju ili šerpi koja ne zagoreva, dodate 1 kašičicu cimeta, nemojte preterivati sa cimetom, jer ćete u suprotnom dobiti gorak ukus. A za još lepšu aromu preporučujemo vam da stavite ili jednu kašičicu ekstrakta vanile ili dve kašičice vanilinog šećera. Sve dobro pomešajte da se svi sastojci sasvim sjedine. Ove sastojke možete izostaviti ako ne odgovaraju vašem ukusu.

Idealna za večeru sa porodicom: Pita sa domaćim dunjama, orasima i cimetom (RECEPT)

Potrebno je dinstati jabuke između 5 i 7 minuta. U njima će se tada nalaziti još vode, pa vam zato preporučujemo da ih stavite u sito i stiskate kako bi izašlo još soka. Na ovu količinu jabuka ćete dobiti otprilike punu veću šolju svežeg soka od jabuke. Ostavite da se jabuke ohlade, a za to vreme pripremamo preliv.

Za preliv će vam biti potrebni ovi sastojci:

– 450 grama šećera,

– jedna šolja vode,

– sok od jabuka.

U jednu šerpu dodajte šećer, vodu i sok od jabuke koji ste dobili ceđenjem jabuka. Ukupno treba da bude oko 400 mililitra tečnosti, što znači da će to otprilike biti jedna šolja jabuka i jedna šolja vode. Ovaj sastojak se ne sme izostaviti ako je sočna pita od jabuka ono što želite da napravite.

Ostavite da se ovaj preliv malo ohladi, a za to vreme istopite:

– 100 mililitra putera,

– 100 mililitra ulja.

Pita se na kraju poliva sa ovom mešavinom kako bi kora bila sočna, mekana i hrskava.

Sočna pita od bundeve – najukusniji recept

Uvijanje pite od jabuka

Svaka rolovana pita se sastoji od tri kora, pa ako budete pravili sa pola kilograma kora, imaćete ukupno četiri rolata, odnosno četiri pite.

Kada se pravi sočna pita od jabuka, potrebno je da prvi sloj premažete mešavinom ulja i putera, najlakše ćete razmazati četkicom za ulje. Potrebno je da isto to uradite i sa drugom i trećom korom za pitu, savku koru stavljajte jedu preko druge. Preporučujemo vam da krajeve kora okrenete ka unutra, kako biste posle lakše uvili.

pita sa jabukama
Foto: Shutterstock

Kako ćemo imati četiri rolata, podelite i fil od jabuka na četiri dela, kako bi u svakoj piti bilo jednako jabuka. Rasporedite fil po dužini kora, sa deste strane, taj deo ćete prvi uviti. Kada uvijete blago stisnite prstima, da se sočna pita od jabuka ne bi uvila labavo. No, ne treba ni previše stisnuti, jer tako pita neće biti hrskava i vazdušasta.

Sledeći korak obavljate po izboru, ako imate dovoljno dugački pleh ne morate seći pit, no ako želite da pitice što bolje upiju preliv od jabuka, preporučujemo vam da ih isečete na jednake komade. Svaki komad može biti dužine između 7, 8 centimetara. Prvu isečenu piticu možete koristiti kao meru za sve ostale.

Zalogaj za dobro raspoloženje: Najukusnija prelivena pita sa spanaćem i sirom (RECEPT+VIDEO)

Sve pite poređajte u pleh. Nemojte ih previše zbiti, kako bi mogle lepo da narastu i da se lepo ispeku. Ponovite ovaj postupak sve dok ne istrošite fil od jabuka. Svaku piticu u plehu premažite sa puterom i uljem. Ako su kore mekane i tanke, nemojte stavljati previše ulja, jer će se onda raspadati prilikom jela i biće isuviše masne. Sa druge strane, treba stavljati više mešavine putera i ulja ako osetite pod rukom da su kore deblje i tvrđe.

Stavite pitu u zagrejanu rernu i pecite na temperaturi od 180 stepeni od 20 minuta do pola sata. Vreme pečenja zavisi od vašeg šporeta, pa vam preporučujemo da povremeno pogledate koliko su se pitice ispekle. Spremne su za vađenje kada lepo porumene sa svih strana.

Kada ih izvadite iz rerne potrebno je da ih prelijete sa prelivom od jabuka koji ste prethodno napravili i koji se do sad već poprilično ohladio. Uzmite kutlaču i prelijte svaki komad pite pojedinačno, ovo je ključan korak kako bi se napravila sočna pita od jabuka.

Nećete joj odoleti: Mekana pita sa povrćem, BEZ KORA, gotova je za manje od 40 MINUTA (RECEPT+VIDEO)

Ostavite pite da odstoje sat vremena u ovom prelivu, biće im potrebno toliko vremena da upiju svu tečnost. Svako servirano parče pite možete prethodno preliti sa kašikom preliva koji je možda ostao na dnu. Ako je sočna pita od jabuka bila vaš cilj, sigurni smo da ćete biti prezadovoljni i da ćete se uvek vraćati ovom receptu.

Možete ga slobodno prilagoditi sopstvenom ukusu i dodavati orahe, rendane bundeve i jogurt, po želji. Tada su potrebne samo blage izmene u receptu.

Ako vas zanima video prezentacija ovog recepta pogledajte sledeći snimak:

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar