Jedna “glava” vredi čak 10 miliona dolara: Balkanski mafijaši na ceni, evo čije ubistvo se PLAĆA NAJVIŠE

Cena se određuje prema mogućnostima, prema meti i prema tome kojim se sredstvima izvodi likvidacija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: E-stock/Miloš Rafailović, Mup, EPA, Uprava Carine, Printscreen/Youtube/Drustvene mreze

Najucenjenija glava među balkanskim mafijašima je Srbin Zoran Jakšić, vođa klana “Amerika”, za čije ubistvo su suparnici bili spremni da daju čak 10 miliona dolara. Međutim, ni lideri “kavčana” i “škaljaraca”, koji su osumnjičeni za brojna ubistva i šverc narkotika, nisu jeftini, pa je za najskupljeg bilo pripremljeno 900.000 evra.

Zoran Jakšić je na metu neprijatelja dospeo prošle godine, kada je policiji u pritvoru navodno ocinkario sedmoricu kriminalaca koji su sarađivali sa njegovim klanom “Amerika”, a među njima je bio i najtraženiji peruanski begunac Migel Anhel Viljanueva, pa su oni uhapšeni zahvaljujući Jakšiću. Zbog toga su za njegovu likvidaciju spremili 10 miliona dolara, ali ona još nije izvedena. On trenutno služi kaznu od 25 godina zatvora u Peruu zbog šverca 800 kilograma kokaina.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Jovica Vukotić, vođa “škaljarskog klana”, pobegao je u avgustu iz Crne Gore i nalazi se na međunarodnoj poternici, a za njegovu likvidaciju suprotstavljeni “kavački klan” spreman je da iskešira 900.000 evra.

FOTO: Printscreen

Kada je Vukotić bio u Centralnom zatvoru u decembru 2019, njegovu verenicu su na putu do tamo zaustavila tri lažna policajca u nameri da sipaju cijanid u hranu koju je ponela za njega, ali su u tome sprečeni jer je ona tek išla u restoran po obroke. Koliko su uporni u nameri, govori i sledeći pokušaj u oktobru prošle godine, kada ga je Nikšićanin Petar Mujović pratio do policijske stanice, gde je išao na saslušanje, pa ga je tamo razoružao Jovičin telohranitelj i uzeo mu pištolj CZ-75.

Foto: printscreen/You Tube/Vijesti

Za glavu Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, vođe srpskog ogranka “kavčana”, koji se trenutno nalazi u pritvoru u Centralnom zatvoru, pripadnici “škaljarskog klana” spremni su da plate 700.000 evra i trenutno traže način kako to da izvedu i zaobiđu sve mere bezbednosti pod kojima se on čuva. Nevolju i njegovog najbližeg saradnika Marka Miljkovića pokušali su da likvidiraju na aerodromu u Tivtu, ali je policija uspela da uhapsi trojicu plaćenika. U tom istom planu za smrt Marka Miljkovića bio je spreman kofer od 300.000 evra. Šef grupe za ove dve likvidacije bio je pripadnik “škaljaraca” Janko Vukadinović, koji je na robiji u Spužu. On je kasnije, u julu, poliven vrelim uljem iz osvete, dok su napad izveli “kavčani” kroz otvor na vratima svoje ćelije, prenosi Republika.

Foto: Printscreen

Luka Bojović, jedan od vođa “škaljaraca”, u Španiji služi kaznu od 18 godina robije, a 2016. njegov najljući neprijatelj Slobodan Šaranović, koji je bio blizak Jakšićevom klanu “Amerika”, ponudio je 600.000 evra za atentat u zatvoru, ali je ubrzo posle toga ubijen i nije uspeo da ostvari plan.

Foto: EPA/J.L. PINO/POOL

Vođa “kavačkog klana” Radoje Zvicer pobegao je iz Crne Gore u Južnu Ameriku ubrzo nakon 4. februara, kada su uhapšeni njegovi najbliži saradnici Belivuk i Miljković. Zvicera su u maju prošle godine trojica “škaljaraca” pogodila sa pet metaka ispred njegovog stana u Ukrajini, a za taj napad bilo je pripremljeno 500.000 evra. On je preživeo i plaćenici su uhapšeni zbog brojnih grešaka.

Slobodan Kašćelan, osnivač “kavačkog klana”, mnogo puta je bio meta “škaljaraca”, ali je svaki napad uspešno izbegao. On je 22. januara i 2. februara ove godine imao zakazana suđenja na kojima je morao da se pojavi, pa su likvidatori tada planirali da ga raznesu bombom i time zadaju najveći udarac “kavčanima”. Njegova glava tipovana je na pola miliona evra.

CRNA LISTA ZA ODSTREL

– Jovica Vukotić 900.000 e (škaljarski klan)

– Veljko Belivuk 700.000 e (kavački klan)

– Luka Bojović 600.000 e (škaljarski klan)

– Radoje Zvicer 500.000 e (kavački klan)

– Slobodan Kašćelan 500.000e (kavački klan)

– Marko Miljković 300.000 e (kavački klan)

Spasić: Priprema zločina ne ulazi u cenu

Bivši šef specijalnog tima Službe državne bezbednosti Božidar Spasić objašnjava za naš list šta sve određuje cenu za ubistvo jednog visokopozicioniranog mafijaša.

– Cena se određuje prema mogućnostima, prema meti i prema tome kojim se sredstvima izvodi likvidacija. Vrši se ili oružjem ili eksplozivnim sredstvima ili nekim drugim načinom poput izazivanja saobraćajne nesreće… U podzemlju se najčešće zna ko bi mogao da izvrši planirano ubistvo. Primera radi, specifično je da naručioci tačno znaju kome će se obratiti za eksploziv. U slučaju “Belivuk” videli smo da se znaju oni koji mogu da rade sa snajperima, a to su bivši vojnici ili pripadnici policije. Takođe, naručilac svoj plan vodi po najstrožim merama tajnosti, odnosno to ne sme da zna više od tri čoveka – on, njegov najbliži rođak i izvršilac ili čak i posrednik, koji ubici prenese šta sve treba da uradi. Tada se isplaćuje prvi deo sume, takozvana tranša, i to u cilju pokrivanja osnovnih troškova nabavke i ta suma za troškove ne ulazi u konačnu cenu. Cela suma se daje četiri, pet dana nakon izvršenja. Često se angažuju i Balkanci koji žive u inostranstvu, radi lakšeg bekstva – ističe Spasić.

BONUS VIDEO:

 



Izvor:

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar