Sprečite da BELI veš postane obojen: Bitno je da odeću razvrstavate po OVIM pravilima

Pratite uputstva sa deklaracije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Gpointstudio / ImageSource / Profimedia

Veoma je važno da precizno odvajate garderobu pre nego što je ubacite u veš mašinu.

Poznato je da se beli veš pere uglavnom na 90 stepeni, dok se šareni može prati i na nižim temperaturama – obično je to 60 ili 40 stepeni.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Neki se, ipak, odriču ovih pravila o pranju veša. Svi smo se našli u situaciji da želimo da nosimo svoju omiljenu belu majicu ili pantalone koje nam najbolje pristaju, ali oba predmeta su u korpi za veš. I razmišljate kako neće škoditi, samo ovaj put, da ih zajedno ubacite u veš mašinu. Tada se dešava upravo ono što nikako ne smemo da dozvolimo – majica poprima plavu boju od farmerki.

Ako vaša odeća izgleda prljavo, promenila je boju posle samo nekoliko pranja, vreme je da razmislite o tome kako perete veš. Stručnjaci ističu da je razvrstavanje veša veoma važno.

Razdvajanje vašeg veša prema boji, vrsti tkanine i nivou zaprljanosti produžuje vek trajanja odeće. Iako preskakanje sortiranja ne znači da će vaša odeća biti uništena, ali ako imate vremena i sredstava za obojeno pranje veša, primetićete kako će vaša odeća duže izgledati kao nova, pogotovo ako je perete na nižim temperaturama.

Evo kako sortirati veš kako bi vaša odeća što duže trajala.

Foto: Shutterstock

Započnite čitanjem nalepnice na odevnom predmetu, pogotovo ako je reč o novoj odeći ili ako prvi put perete veš. Deklaracija će vam pomoći da izaberete pravu temperaturu vode, ciklus pranja veša – koristite nežni ciklus ako deklaracija preporučuje ručno pranje, i temperaturu sušenja. Uvek odvojite perive predmete od odevnih predmeta samo za hemijsko čišćenje kojima je potrebna posebna pažnja.

Nakon što ste odeću za hemijsko čišćenje odložili sa strane, razvrstajte ostatak veša po boji. Na primer, bela, pastelna i svetlo siva odeća idu na jednu stranu, dok tamna, mornarska, smeđa, tamno siva, crna, crvena, idu na drugu stranu. Sada još jednom razvrstajte svaku gomilu prema vrsti tkanine. Odvojite farmerke i pamučne majice od laganih sintetičkih tkanina ili osetljivog donjeg veša.

Osetljivo se može staviti u mrežastu vreću za veš pre stavljanja u veš mašinu. Razvrstajte pamučne peškire koji stvaraju dlačice na odeći i pokrivače od mikrovlakana kako biste smanjili količinu dlačica i naslaga. Ako imate jako zaprljane predmete, napravite još jednu sortu.

Blatnjavu dečiju odeću ili masnu odeću ne treba prati sa lagano zaprljanom odećom. To se može ponovo taložiti na druge tkanine.

Kada je u pitanju sušenje veša, sledite ista pravila razvrstavanja za cillus sušenja, kao i kada perete veš. To je zato što težim stvarima treba više vremena da se osuše od lakših. Svakako pročitajte deklaraciju odevnog predmeta kako biste utvrdili da li može da se suši strojno.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar