Naučnici su otkrili: Ako želite da se rešite MIGRENE, u ishranu uključite JEDNU vrstu namirnice

U pitanju je zeleno povrće, a evo i koje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Ako imate probleme sa migrenama, verovatno ste do sada probali da je se na različite načine rešite.

Međutim, istraživanje otkriva da određene namirnice mogu uticati na smanjenje glavobolje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Migrena je uobičajena, intenzivna glavobolja koja pogađa oko 10 odsto populacije širom sveta. Istraživanja pokazuju da jedna od pet žena i oko jedan od svakih 15 muškaraca imaju migrenu.

Ljudi koji pate od ovog problema obično se leče lekovima protiv bolova, a takođe mnogi lekari savetuju izbegavanje namirnica koje doprinose nastanku migrene, kao što su čokolada ili alkohol.

Sada su lekari rekli da propisani lekovi, eliminacija dijete i aktivnosti kao što su joga nude malo olakšanja – ali da tamnozeleno povrće takođe pomaže.

U okviru istraživanja spomenut je slučaj čoveka koji je patio od migrene više od 12 godina. Koristio je lekove, a takođe je izbacio namirnice kao što su sir, čokolada, orasi, kofein i suvo voće. Pored toga, praktikovao je jogu i meditaciju i ništa nije funkcionisalo.

Imao je migrene 18 – 24 dana svakog meseca i patio je od osetljivosti na svetlost, mučnine i povraćanja. Lekari su mu savetovali da promeni ishranu i da je obogati hranljviim sastojcima i da u nju uključi što više zelenog povrća.

Foto: Shutterstock

Dijeta uključuje konzumiranje 141 grama sirovog ili kuvanog tamnozelenog lisnatog povrća svakod dana. To uključuje namirnice kao što su kelj i spanać, kao i konzumiranje zelenog smutija svakog dana.

Takođe mu je rečeno da ograniči unos celih žitarica i životinjskog proteina kao što su mlečni proizvodi i crveno meso. Nakon što je dva meseca bio na dijeti, pacijent je rekao da su mu se migrene smanjile na samo jednu mesečno.

Dužina i jačina migrene su se smanjile, a on je takođe mogao da konzumira ponovo neke namirnice kao što su jaja i ledeni čaj, koje su mu ranije izazivale glavobolje.

Lekari su istakli da su mu glavobolje prestale posle tri meseca i da se nisu vratile više od 7 godina. Važno je napomenuti da je studija sprovedena samo na jednom čoveku i da bi trebalo da se sprovede šira studija.

Stručnjaci su dodali: “Ovaj izveštaj sugeriše da ishrana zasnovana na biljnoj hrani može da ponudi siguran, efikasan i trajan tretman za rešvanje hronične migrene. Iako ovaj izveštaj opisuje jednog veoma privrženog pacijenta, ova dijeta je smanjila učestalost migrene u roku od 3 meseca kod nekoliko dodatnih pacijenata sa kojima smo imali ličnu komunikaciju”.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, The Sun

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar