Dolazak kući: Sve što majka treba da zna o negovanju prevremeno rođene bebe

Prevremeno rođenoj deci su potrebne dodatna nega i pažnja

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
sanjati bebu
Foto: Shutterstock

Sedamnaesti novembar se obeležava kao Svetski dan prevremeno rođene dece. Brojni su razlozi zbog kojih je takvim bebama potrebna dodatna nega.

U prvim danima po rođenju, brigu o bebi preuzima Institut za neonatalogiju, gde, po oporavku, dolazi i majka.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Po dolasku kući, bebi je potrebno više pažnje, nego što je to slučaj sa decom rođenom u predviđenom terminu. Sve neophodne i korisne informacije i uputstva, majka dobija od lekara.

Normalna trudnoća traje 40 nedelja, a sve bebe rođene pre 37. nedelje, smatraju se prevremeno rođenim. U tom momentu beba još uvek nije spremna za spoljni svet i trebalo bi da se još uvek nalazi u materici.

Foto: Shutterstock

Ishrana

Najbolja hrana za takvu bebu je, naravno, majčino mleko, i sa dojenjem se uglavnom počinje tokom boravka u Institutu. Uslov za prijem majke u institut je potpuni oporavak od porođaja, kao i nekoliko neophodnih pregleda.

Po otpustu iz bolnice, gubitak na težini bebe je normalna pojava. Taj gubitak je nešto veći kod prevremeno rođene dece.

Uzročnici toga mogu biti različiti. Prevremeno rođena deca često imaju teškoće pri hranjenju zbog toga što im refleks sisanja ili sistem organa za varenje nisu dovoljno razvijeni.

Medicinske sestre mogu pomoći majkama i bebama prilikom dojenja, ukoliko je potrebno.

Ilustracija,foto: Shutterstock

Prostor u kome beba boravi

Važno je da beba uđe u čist i zagrejan stan. Prevremeno rođene bebe imaju nešto drugačiji sistem termoregulacije tela, pa je toplo okruženje neophodno.

Osim grejanja prostora u kom beba boravi, održaćete njenu optimalnu temperaturu i slojevitim oblačenjem, koje treba usklađivati sa vremenskim prilikama, jer bebi ne sme biti previše vruće. Takođe, prostoriju treba redovno provetravati

Imuni sistem ovih beba se razvija sporije, pa su one podložnije virusima. Zato je neophodno da bebi uvek priđete čistih ruku. Takođe, odložite posetu rodbine i drugih ljudi.

Roditelji imaju ključnu ulogu u negovanju bebe po dolasku kući. Kroz svakodnevne aktivnosti sa bebom, oko koje se treba posavetovati sa pedijatrom, stimulišu se bebini pokreti i samostalnost.

Veoma je važno biti nežan i pažljiv prema bebi, kako bi se osećala bezbedno i sigurno.

Foto: Dan Pangbourne / ImageSource / Profimedia

San

Prevremeno rođenim bebama je potrebno i više sna, i zato nema mesta strahu, ukoliko primetite da vam beba neobično dugo spava.

Bebe na taj način prikupljaju snagu za normalan rast i razvoj. Takođe, beba će često delovati pospano.

ženska imena
Foto: Shutterstock

Osetljivost

Nervni sistem kod prevremeno rođenih beba nije u potpunosti razvijen, pa se može desiti da se dete lako uznemiri i uplaši. Beba može da reaguje burno na potpuno uobičajene pojave.

Kada se uplaši i počne da plače, događa se da ne može sama sebe da smiri. Ovde je vaša uloga veoma važna. Uzmite je u naručje i umotajte u ćebence. Držite je čvrsto kako bi se osećala sigurno.

Rast i razvoj

Za svu prevremeno rođenu decu, važno je aktivno praćenje rasta i razvoja. Svakodnevne aktivnosti sa bebom, poput uzimanja i presvlačenja, pomažu bebi u razvoju motorike i pokreta. Sve to treba obavljati pažljivo, po uputstvima lekara.

Neophodno je da bebe po otpustu iz bolnice nastave preglede kod lekara specijalista.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, trudnocaizdravlje.rs, neonatologija.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar