Idealne za dohranu: Kada i kako treba da uvedete ŽITARICE u ishranu deteta?

Svaka beba se razvija posebnim tempom, pa je najbolje posavetovati se sa pedijatrom

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Početak uvođenja čvrste hrane u svakodnevni obrok bebe izaziva brojne nedoumice mladih roditelja.

Evropsko društvo za dečiju gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu, kao i Svetska zdravstvena organizacija usaglasili su se da je idealno doba za uvođenje čvrste hrane bebin šesti mesec. Lekari dozvoljavaju uvođenje dohrane i nakon četvrtog meseca, ukoliko procene da je beba spremna za to.

Istina je da se svaka beba razvija svojim tempom, pa je najbolje posavetovati se sa pedijatrom.

Žitarice su idealna namirnica za započinjanje dohrane zbog toga što su bogate hranjivim materijama. Pirinač i kukuruz mogu rano da se uvedu u ishranu jer ne sadrže gluten. Idealno vreme za to je u dobi između petog i šestog meseca.

Sa druge strane, žitarice koje sadrže gluten, poput pšenice, ječma, raži, heljde, prosa i sličnog, treba uvesti u prehranu nakon šestog meseca.

To što sadrže gluten ne umanjuje njihovu nutritivnu vrednost. Jednostavno, probavni sistem bebe nije još uvek spreman za njega i treba ga postepeno uvoditi.

fen za bebe
Foto: IAN HOOTON / Sciencephoto / Profimedia

Žitarice su odličan izvor energije zahvaljujući visokom sadržaju ugljenih hidrata. One pružaju osećaj sitosti dugo nakon obroka, a zbog bogatog sadržaja biljnih vlakana, imaju pozitivan uticaj na probavni sistem bebe.

Takođe, poseduju i visok sadržaj mineralnih soli neophodnih za rast i razvoj zuba i koštanog sistema.

Žitarice su bogate vitaminom B, što je veoma važno za organizam. Konkretno, značajan je za razvoj nervnog sistema i jačanje imuniteta.

Ove namirnice čuvaju srce i krvne sudove, ali i pamćenje, što je veoma važno za decu u razvoju. Sadrže i vitamin E, antioksidans koji čuva imunitet i pomaže zaštiti organizma od slobodnih radikala koji su glavni uzročnici bolesti.

Žitarice namenjene bebama, često su obogaćene gvožđem, čija je važna uloga prenos kiseonika kroz telo, što je važno za imunitet i snagu.

Namenske žitarice se neretkoe obogaćuju probioticima i prebioticima, koji blagotvorno deluju na ravnotežu crevne flore odojčeta i održavaju sistem za varenje zdravim.

Takođe, one pomažu u apsorpciji pojedinih hranjivih materija.

Sve bebe se rađaju sa sterilnim crevnim sistemom. Međutim, nedugo potom, u crevima odojčeta se nastanjuju bakterije iz okoline, pre svega dojenjem.

Te bakterije ubrzo postaju sastavni deo crevne flore deteta i mogu izazvati probleme. Zbog toga je važno uspostaviti ravnotežu i osigurati dovoljan broj dobrih, korisnih bakterija pomoću probiotika.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, miss7

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar