Kokice su već dugo na tronu, kada govorimo o omiljenim grickalicama.
Osim tradicionalnih, slanih, javljaju se i u drugim varijantama: sa puterom, sirom, karijem, pa čak i sa slatkim začinima.
Kokice su idealna hrana za sve prilike i okupljanja, a osim toga, mogu biti i izuzetno zdrave. Njihov uticaj na zdravlje je višestruk.

1. Poboljšavaju varenje
Sveže pripremljene kokice, bez suvišnih dodataka pomažu sistemu za varenje da preradi hranu koju unosimo, odnosno, rešavaju problem zatvora. Kokice su bogate vlaknima, i odatle potiče njihovo pozitivno dejstvo na probavni sistem.
Jedini uslov da deluju na ovaj način je da ih ne presolite i ne natopite puterom ili drugim začinima. Takođe, sadržaj kalorija je minimalan.
2. Oslobađaju od stresa
Kokice imaju nizak glikemijski indeks, koji pokazuje brzinu rasta nivoa glukoze u krvi. Bogate su ugljenim hidratima, koje utiču na nivo serotonina u organizmu, i time nas automatski čine srećnijim.
Međutim, isto kao i u prethodnom slučaju, ne smete dodavat previše soli ili drugih začina.

3. Korisne su ženama
Konkretno, kokice utiču na raspoloženje žene u PMS-u. Isti slučaj kao i kod oslobađanja od stresa – lučenje serotonina dovodi ženske hormone u balans.
4. Mogu uticati na plodnost
Naučnici pretpostavljaju da kokice mogu da utiču i na plodnost muškarca, jer se njihovim konzumiranjem povećava protok krvi kroz organizam.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)