Cene autodelova SKOČILE ČAK 44 odsto: Komponente stalno poskupljuju, evo zašto taj trend konstantno raste

Ovo možda ne zvuči tako dramatično, ali ovaj trend ima tendenciju stalnog rasta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Pixabay/Wolfgang Claussen

Automobili postaju sve skuplji kako vreme prolazi, a novi izveštaj Nemačkog udruženja osiguravača sugeriše da se poskupljenje odnosi u još većem stepenu na rezervne delove, jer su njihove cene porasle za prilično velikih 44 odsto od 2013. godine.

Tržište rezervnih delova opisano je kao “kvazi-monopol”, što znači da mali broj uključenih velikih dobavljača nema podsticaje za snižavanje cena jer među njima nema velike konkurencije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Proizvođači automobila patentirali su spoljašnji dizajn svojih modela što kompanijama trećih strana veoma otežava proizvodnju jeftinijih alternativa. Tako su radionice i pojedinci primorani da kupuju originalne komponente od proizvođača po određenoj ceni.

Kako je izvestilo Automobilwoche, Nemačko udruženje osiguravača, cene su svake godine rasle u proseku za šest odsto, pri čemu je rešetka hladnjaka koštala devet odsto više. Ovo možda ne zvuči tako dramatično, ali ovaj trend ima tendenciju stalnog rasta, što čini veliku razliku u troškovima popravke.

Između 2013. i 2021. godine cene rezervnih delova u Nemačkoj porasle su u proseku za 44 odsto, dok je inflacija u istom periodu procenjena na 13 odsto. Preciznije, poklopac prtljažnika je postao skuplji za 60 odsto, dok je zadnje svetlo u poslednjih osam godina dobilo maržu od 67 odsto.

Osim toga, prema Nemačkom udruženju osiguravača, prosečna cena štete u automobilima za osiguravajuća društva iznosila je 3.100 evra 2020. godine, što je za 700 evra više u odnosu na 2013. godinu, piše Auto magazin.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar