Mali saopštio lepe vesti: Evropska komisija objavila NOVU prognozu, Srbiji povećana projekcija rasta BDP

Ministar Mali veruje da ćemo rasti i više od 7 odsto

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/instagram

Evropska komisija je danas objavila Jesenju ekonomsku prognozu za 2021. godinu za EU i države kandidate.

Prema rečima ministra finansija Siniše Malog, u njoj je povećala projekciju rasta BDP-a naše zemlje na 6,7 odsto za 2021. godinu, što je značajno poboljšanje u odnosu na Prolećnu prognozu, koja je predviđala rast od 5,3 odsto BDP.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Za 2022. godinu se predviđa rast od 4,3 odsto BDP što je, takođe, poboljšanje u odnosu na prethodnu prognozu, koja je predviđala rast od 4 odsto BDP u sledećoj godini.

– To je još jedna promena prognoze privrednog rasta naviše koja stiže od relevatnih međunarodnih institucija i potvrda našeg uspeha. Uspeli smo da zadržimo makroekonomsku stabilnost u vreme krize, i to pre svega zahvaljući obimnom paketu podrške privredi i građanima od čak 8 milijardi evra. Mi verujemo da ćemo rasti i više od 7 odsto, a za sledeću godinu prognoziramo rast od 4,5 odsto – naveo je Mali.

Podsetio je da je Međunarodni monetarni fond ovog oktobra takođe revidirao svoju procenu rasta. MMF je u junu, povećao prognozu rasta sa 5 na 6 odsto, a zatim u oktobru ove godine na 6,5 procenata. Slične procene je dala i Svetska banka. Ona je u svom jesenjem izveštaju o svetskim ekonomskim izgledima za jedan odsto povećala prognozu rasta Srbije za 2021. godinu i to na šest procenata. Svetska banka je u januaru ove godine predviđala rast Srbije od 3,1 odsto, što znači da je svoju projekciju povećala za čak 2,9 procenata.

– Nastavićemo da se borimo na dva koloseka, kako bismo nastavili da rastemo i poboljšavamo kvalitet života građana. Jedan je podsticanje inkluzivne ekonomije bazirane inovacijama, znanju i zelenom rastu. Sa druge strane, država će paralelno nastaviti sa visokom investicionom javnom potrošnjom. Naš kapitalni budžet za narednu godinu je na nivou od 7,3 procenata BDP-a, odnosno 485,6 milijardi dinara i mi nastavljamo sa velikim infrastrukturnim projektima koji podstiču privredu i zapošljavanje – naveo je ministar finansija.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Siniša Mali, MBA, CFA, CAIA (@mali_sinisa)

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar