Imao je samo 4 godine kada su ga odveli SEKTAŠI: “Morao sam da gledam ORGIJE, bilo ih je svuda oko mene”

On se prisetio i da je sve počelo tako što su dobili pismo iz Indije

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: / Wavebreak / Profimedia

Kada su roditelji Noe Maksvela rešili 1976. godine da se pridruže komuni koja je propagirala “slobodnu ljubav”, niko nije ni slutio da će im se porodica raspasti, a oni postati žrtve se*s sekte.

Iako je Noa imao svega 4 godine kada su njegovi roditelji rešili da žive boemskim životom i, razočarani Londonom otišli na farmu, on se seća da je sve počelo tako što su dobili pismo iz Indije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pismo je naravno poslao prijatelj porodice, a u njemu rekao da je u Indiji uspeo da pronađe “smisao svega”. To je bilo dovoljno da 1976. godine, Noini roditelji sa svoje troje dece krenu put Indije da upoznaju čuvenog gurua Bagvana Šri Rajniša, poznatog pod imenom Ošo.

Rajnišovo zavodljivo učenje bilo je neka vrsta mešavine istočnjačkog misticizma, zapadne filozofije i propagiranja “slobodne ljubavi”, a njegovi sledbenici, obučeni u prepoznatljivu narandžastu odoru veoma brzo su se našli u centru njegove utopije.

Sekta je najpre imala sedište u Puni, a kada je 1981. proterana iz Indije, novu bazu napravila je u Oregonu. Tako se selio i Noa, danas gotovo 50-godišnjak koje i glavni junak dokumentarca o ovoj sektu koja je privlači pažnju javnosti iako je njen glavni guru umro 1990. godine.

Foto: Shutterstock

Uglavnom, ubruzo po dolasku u Indiju, Noina porodica je “shvatila” da je to njihov nov život. Nakon što su se vratili u Veliku Britaniju da prodaju farmu, ponovo su otišli u Indiju. Ipak, sa njimanije pošao Noin stariji polubrat po majci, što je ona, kako kaže, mnogo bolno doživela.

Iako tada mali dečak, seća se posete Rajnišu kako bi dobili nova imena. On je nazvan Svami Deva Rupam. Ubrzo je međutim, došlo do toga da njegova majka živi na jednom mestu, otac na potpuno drugom, a Noa je bio u dečijoj kolibi.

Dečja koliba bila je napravljena od bambusa i Noa je tamo bio sa drugom decom, iz Australije, Nemačke, Amerike. Postojala je škola koju je vodio “ludi hipik Šarma sa dugom kosom i gitarom”.

– Ne znam koliko je bilo važno da li idemo u školu ili ne jer kada sam se na kraju vratio u svoju zemlju, kada sam imao 10 godina, nisam ništa znao da čitam i pišem, ili da saberem dva i dva – priča Noa.

Ono što je međutim “naučio” je kako da puši, a kada je imao 6 godina slučajno je pojeo i kolačić sa marihuanom. Napio se prvi put sa 10 godina.

Foto: AJ PHOTO / Sciencephoto / Profimedia

Ni to nije sve. Na jednom od najšokantnijih snimaka napravljenih “unutra” zabeležene su nasilne orgije. I Noa se priseća da je seks bio svuda oko njega.

– Mogli ste da čujete da ljudi sve vreme doživljavaju orgazam. Po celu noć, kao babuni u vreme parenja – priseća se on.

Kako kaže, bio je svestan i da njegovi roditelji imaju druge partnere.

– Nikada nisam bio uznemiren. Moji roditelji, pre svega moj otac, vodio se time da je to fantastično i da sam ja fantastičan. Znao sam da mojoj mami nije lako. Pitala se šta su to uradili. Bili smo i dalje zvanično zajedno, ali nismo živeli kao porodica – ispričao je on.

Noa i njegiva porodica proveli su četiri godine u Poni, uz sve jače tenzije između zajednice i lokalnih vlasti. Rajniš i njegovi sledbenici preselili su se u SAD i osnovali komunu na ranču u okrugu Vasko u Oregonu. Rajnišova asistentkinja Ma Anand Šila je ubrzanim tempom formirala sektu u novom gradu, a Noa je se seća kao “zabavne i samouverene”.

Međutim, ona je bila jedna od nemilosrednih što su mu potvrdili i njegovi roditelji. Njegov otac ušao je u sukob sa Šilom zbog pilića i odmah je sknut za poljoprivrednih dužnosti.

Noa tada nije bio svestan skandala koji su pratili sektu. Imigracionu prevaru koja je uključivala ljude iz kulta koji su se venčavali u različitim delovima zemlje kako bi mogli da ostanu u SAD. Zatim trovanje 751 osobe u Dalasu kroz trovanje salata u lokalnim restoranima.

Foto: Martin Novak / Panthermedia / Profimedia

Šila je 1986. godine otpužena sa pokušaj ubistva i prisluškivanje u sekti, kao i za imigracionu prevaru i incident sa trovanjem. Završila je u zatvoru zajedno sa još dvojicom drugih lidera sekte.

Noina mama je želela izlaz. Vratili su se u Veliku Britaniju, a brak se raspao. Majka je ostala u Norfolku, otac se vratio u Oregon a Noa i njegov brat su mogli da biraju.

– Sećam se da smo sedeli u kolima i da su nas pitali šta želimo da radimo. Rekao sam da želim da ostanem i da idem u školu i naučim neke stvari – rekao je Noa.

Njegov brat želeo je isto to. Noa kaže da o svom detinjstvu ima pomešana osećanja, ali i da je imao različite terapije.

Inače, sekta je nastavila tada da se širi.

BONUS VIDEO



Izvor: The Guardian

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar