Organizovana “Internacionalna večera” u Lazarevcu: Cilj smanjenje rasne netrpeljivosti (FOTO)

Manifestaciju je obišao i predsednik Saveta za migracije GO Lazarevac

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto:Privatna arhiva

Stanovnici Lazarevca su u nedelju imali priliku da probaju različita tradicionalna jela azijskih i afričkih zemalja koja su služena u sklopu manifestacije “Internacionalna večera”, međutim sam događaj nije imao toliko veze sa hranom, koliko sa smanjivanjem nacionalnih i rasnih netrpeljivosti lokalnog stanovništva prema deci migrantima koji, krećući se takozvanom “Balkansom rutom”, dolaze i prolaze kroz našu zemlju.

U okolini Lajkovca nalazi se Centar za azil Bogovađa u kom su smešteni maloletni migranti uzrasta od 14 do 18 godina, koji su u našu zemlju stigli bez pratnje roditelja, rođaka i drugih odraslih članova porodice.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Većina te dece je iz Irana, Somalije, dok se broj Avganistanaca svakodnevno povećava zbog preuzimanja vlasti Avganistana od strane talibana u proteklih nekoliko meseci. O toj deci i njihovim potrebama brinu zaposleni Komesarijata za izbegla i raseljena lica Republike Srbije i radnice Centra za socijalni rad “Solidarnost” koje su ujedno i njihove starateljke, ali tu su i udruženja građana koja organizuju različite edukativne i sportske aktivnosti.

Jedno od udruženja je i ŽUKO koje je organizator manifestacije “Internacionalna večera”.

U centralnoj ulici Lazarevca su postavljeni pultovi koji su oslikani tradicionalnim vezovima Somalije, Irana, Srbije i Avganistana na kojima se služila nacionalna hrana tih zemalja i delili flajeri sa informacijama o zemljama iz kojih deca migranti dolaze. Pored osnovnih informacija o tim državama, flajeri su sadržavali i informacije o razlozima zašto ljudi te zemlje napuštaju, pa se moglo pročitati da je u Somaliji prosečan životni vek 51 godina, da od 1.000 dece njih 180 ne doživi petu godinu života, da je cena hrane u Iranu više nego udvostručena od uvođenja sankcija toj zemlji i da su Avganistancima ukinute mnoge slobode nakon preuzimanja vlasti od strane talibana.

Manifestaciji su se pridružila i deca iz Centra za azil zajedno sa predstavnicom Centra za socijalni rad, pa su prisutni Lazarevčani imali priliku da razgovaraju sa njima o putu koji su do sad prošli i planovima za budućnosti.

Manifestaciju je obišao i predsednik Saveta za migracije GO Lazarevac koji je poželeo dobrodošlicu deci i zajedno sa njima delio flajere i razgovarao sa građanima.

Deca mlađa od 18 godina čine 40 odsto raseljene populacije u svetu, odnosno između 30 i 34 miliona od ukupno 79,5 miliona raseljenih, pokazuju podaci UNHCR izveštaja.

Prema istom izveštaju, oko 153.000 su deca bez pratnje, odvojena od roditelja, rođaka ili odraslih u putu. Oni su, pored žena, najugroženija grupa među izbeglicama i migrantima i u najvećem riziku od nasilja, seksualne eksploatacije i trgovine ljudima.

BONUS VIDEO: 



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar