10 stvari u kući za koje mislite da su večne, a ustvari imaju svoj ROK TRAJANJA i morate da ih promenite

Možete im i produžiti trajanje

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Kada renoviramo dom, uglavnom kupujemo nameštaj ili druge predmete za kuću misleći da će one trajati večno.

Rokove trajanja uglavnom proveravamo kad su u pitanju kvarljivi proizvodi poput hrane, lekova ili kozmetike.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Međutim, i druge stvari, koje vam verovatno nisu pale na pamet, imaju svoj rok trajanja, a ovo su neke od njih.

1. Produžni kabl

Produžni kabl nema rok trajanja, ali kako stari, tako njegova učinkovitost opada. Dakle, ako ne možete da se setite kada ste ga kupili, vreme je da ga zamenite. Kratki spoj ili varnice mogu dovesti do električnih požara, zato ih je najbolje menjati na 2 godine.

2. Kućne papuče

Papuče mogu postati veoma nehigijenske. Od korišćenja u kupatilu, do svakodnevnog nošenja, vremenom mogu postati jako prljave. Čak i u redovno pranje, dobro je da ih promenite na svakih 6 meseci.

Foto: Shutterstock

3. Grudnjaci

Ako redovno nosite jedan te isti grudnjak,  nemojte očekivati da će trajati duže od 6 meseci do godinu dana. Ako brus više ne pruža potporu zbog olabavljenje žice ili su žice ispale iz njega, vreme je za promenu.

4. Začini

Većina začina kupljenih u prodavnici imaju svoj rok trajanja na ambalaži. Ali ako se više ne vide, ili sami pravite začine, možete se voditi ovom smernicom: začini mogu trajati od jedne do 4 godine. Iako začini zapravo nisu kvarljivi, vremenom gube svoju aromu i svojstva.

Osušene biljke mogu trajati od 1 do 3 godine, a mleveni začini u prahu traju 2 – 3 godine. Celi začini mogu trajati i do 4 godine ako se pravilno čuvaju.

Foto: Shutterstock

5. Parfemi

Prosečni rok trajanja parfema je 3 godine. Ako imate omiljenu bočicu parfema, možda nećete morati da bacite ijednu sve dok je potrošite u roku od godinu dana. Ali ako volite mnogo parfema i imate veliku kolekciju, možda ćete morati da ih se otarasite jer većini parfema je rok trajanja 3 godine.

Međutim, svakako možete da nastavite da koristite parfem sve dok nema promena u mirisu. Parfemi nakon nekog vremena počinju da se kvare, a miris može postati kiselkast.

6. Jastuk

Jastuci se svakodnevno prljaju, pa je potrebno da ih menjate. Vremenom jastuci upijaju ulje koje proizvodi naša koža, mrtve ćelije kože, ali i grinje. Mogu postati utočište za bakterije i alergene.

Ne zaboravite da očistite i operete jastuke na svaka dva meseca i da ih operete blagim deterdžentom na svakih 6 meseci. Čak i nakon toga, u idealnom slučaju, dobro je menjati jastuke na svakih godinu dana ili dve godine.

Foto: Shutterstock

7. Drvene varjače

Na njima se vremenom stvaraju sitne krhotine i pukotine u kojima se skupljaju bakterije. Osim toga, upijaju ulje. Čak i ako ih oprezno i često čistite, velika je verovatnoća da u njima postoji veliki broj nataloženih bakterija.

Dobar način je da to proverite je da ih držite u kipućoj vodi. Ako voda smrdi ili izgleda zamućeno, vreme je da nabavite nove varjače.

9. Patike za trčanje

Većina prodavnica sa obućom za trčanje ističe da se takve patike moraju menjati na svakih 725 do 900 kilometara, što zavisi od marke. Naravno, ako svoje patike koristite povremeno ili više volite vežbanje u teretani nego trčanje, one mogu da vam traju mnogo duže.

Foto: Astronaut Images / Caia Image / Profimedia

Uopšteno, trenutak kada patike postanu neudobne ili uzrokuju bol u stopalu je pokazatelj da je vreme za promenu.

9. Peškiri

Oni traju najviše do tri godine. Ako ih perete nakon svaka 3 – 4 kupanja i ostavljate ih da se osuše, možda čak i na suncu, mogu vam mnogo duže trajati. Naravno, to zavisi i od njihovog kvaliteta. Imajte na umu da, budući da njima brišete svoje telo, peškiri prilično brzo postaju nehigijenski.

10. Četke za kosu

Kada češljate kosu, mrtve ćelije i ostaci proizvoda prenose se na četku sa kose. Vremenom se to nakuplja, zbog čega četke za kosu postaju nehigijenske. Čišćenje kose s četke nakon svake upotrebe i pranje četke jednom nedeljno može produžiti njihov rok trajanja. Ali čak i tad, nova četka na svakih 6 meseci dobra je ideja kako bi vaše teme i kosa bili u najboljem mogućem stanju.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar