Poboljšavaju pamćenje i sprečavaju propadanje moždanih ćelija: Šest namirnica koje čuvaju zdravlje MOZGA

Promenite način svoje ishrane

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

S godinama funkcije mozga neumitno slabe.

To je sasvim normalno, i mada to ne možete da sprečite, to nikako ne znači da ne treba da se bar potrudite da usporite taj proces.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

A tu na red dolaze namirnice koje čuvaju zdravlje mozga i poboljšavaju pamćenje.

Skuša

Omega-3 masne kiseline daju fluidnost ćelijskim membranama, što poboljšava komunikaciju između ćelija. Skuša je puna omega-3 masnuh kkiselina i ako je jedete nekoliko puta nedeljno, možete da povećate sposobnost učenja, poboljšate raspoloženje i pamćenje.

Tako da više nećete nikad zaboraviti da skušu stavite u svoju potrošačku korpu.

Foto: – / Digifoodstock / Profimedia

Kivi

Samo jedan kivi sadrži više vitamina C nego što se dnevno preporučuje, a ujedno štiti mozak od slobodnih radikala, koji mogu da smanje njegovu funkciju, uspore memoriju i sposobnost rešavanja problema. Birajte mekani kivi koji možete da jedete sa kašičicom.

Bademi

Fenilalalin u bademima ima sposobnost da pređe granicu između krvi i mozga, u kojem stimulišu neurotransmitere dopamin, adrenalin noraadrenalin, koji podižu raspoloženje. Bademi su bogati riboflavinom (B2) koji pojačava memoriju.

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

Suve kajsije

Istraživanja u Americi su pokazala da visoke količine gvožđa povećavaju nervnu aktivnost u levoj hemisferi mozga (odgovorna za analitičko mišljenje). Pojedite zato dnevno nekoliko suvih kajsija, jer njihov vitamin C pojačava apsorpciju gvožđa. Pritom, suve kajsije pozitivno utiču na varenje.

Jaja

Holin, koji se nalazi u jajaima, održava fleksibilnost i integritet membrana ćelija mozga, bez čega nutrijenti koji se baziraju na mastima, kao i otpadni produkti metabolizma, ne bi mogli da prolaze kroz ćelijske zidove.

Holin je ključna komponenta aceltiholina koji prenosi poruke između nerava i mišića. Jaje je pravi poklon paket za vaš mozak!

Foto: Shutterstock

Teleća džigerica

Prema rezultatima jedne američke studije koja se bavila temom starenja, pokazalo se da je hrana bogata folatima dobra za mozak i smanjuje rizik od dobijanja Alchajmerove bolesti. Teleća džigerica sadrži posebno velike koncentracije folata.

Najbolja je jednostavno propržena sa lukom, naravno uz dobro vino.

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar