Napad turskim dronom završen uništavanjem ruskog oružja: Ukrajina prvi put koristila “Barjaktar” (VIDEO)

Iz Moskve smatraju da je to pokušaj da se isprovocira Rusija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Tviter/Printskrin

Više je razloga zbog čega je ukrajinska vojska u Donbasu prvi put koristila bespilotnu letelicu “bajraktar”, a zatim i pokazala snimak kako je pogođena haubica koja se nalazila kod naselje Teljmanovo i Granitnoe u samoproglašenoj Luganskoj narodnoj republici.

Moskovski analitičari smatraju da je to bio pokušaj da se isprovocira Rusija kako bi novo zaoštravanje odnosa bio razlog da se Zapad homogenizuje i zabrani upotrebu “Severnog toka 2”.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Drugi razlog upotrebe drona “bajraktar” je da se pokaže protivničkoj strani da Ukrajina sada nije više inferiorna u vazduhu. Vojno rukovodstvo u Kijevu očigledno namerava da dronovima povremeno likvidira ciljeve na zemlji i tako slabi moral branilaca Donbasa. Zbog toga su u Kijevu na sva zvona i saopštili vest o uspešnom korišćenju drona “bajraktar”.

Protivnici Kijeva imaju koncentraciju PVO odbrane oko Donjecka i Luganska. Linija fronta proteže se na više od 400 kilometara. U Kijevu znaju da ako ukrajinske kopnene snage krenu na Donjecku i Lugansku oblast, Rusija će se uključiti u sukob u kojem ukrajinska vojska nema šansi na pobedu.

Znajući da im Zapad gleda kroz prste, u Kijevu se nisu obazirali na to što se još od 27. jula 2020. U Donbasu zabranjuje sukobljenim stranama da koriste dronove. Samo komisija za monitoring OEBS-a može da tamo koristi svoje bespilotne letelice da bi imala punu sliku šta se događa na liniji razgraničenja.

Teško je poverovati u tvrdnju Kijeva da “bajraktar” nije prelazio liniju razgraničenja već da je ispalio projektile sa ukrajinske teritorije. Domet gađanja te letelice nije takav da može da pogađa ciljeve na većoj udaljenosti. “Bajraktar TV-2”, koji su Ukrajinci kupili od Turske, naoružan je sa četiri navođene rakete. On može biti u vazduhu od 12 do 24 sata i može da pogodi cilj na rastojanju od osam kilometara. Radijus delovanja je 150 kilometara.

Sada PVO Donjecke i Luganske republike moraju da promene taktiku odbrane i da koriste drugu tehniku za ometanje rada dronova i njihovu likvidaciju. Nije tajna da će se koristiti iskustvo iz nedavnog rata u Nagornom Karabahu i u Siriji i Libiji gde su te dronove koristili Turci. Na početku su imali zapažene uspehe, ali kasnije su im dronovi bivali onesposobljeni. Vojni analitičari Stokholmskog instituta tvrde da su na raznim ratištima Turci izgubili 47 dronova “bajraktar”.

BONUS VIDEO:



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar