Pentagon izdao UPOZORENJE: Islamska država može da napadne SAD

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Amir Kan Mutaki iz nove talibanske vlade rekao je da će oni rešiti pretnju koju predstavlja Islamska država

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/YouTube

Zvaničnik Pentagona Kolin Kal rekao je da podaci koje su prikupile obaveštajne službe pokazuju da bi pripadnici Islamska država iz Avganistana, u roku od šest meseci, mogli da budu sposobni da napadnu Sjedinjene Države i da imaju nameru to da učine.

Izjave podsekretara ministarstva odbrane SAD Kolina Kala najnoviji su podsetnik da bi Avganistan i dalje mogao da predstavlja ozbiljnu pretnju za nacionalnu bezbednost Amerike, prenosi Rojters.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

U svedočenju pred Odborom za oružane snage Senata, Kal je rekao da još nije jasno da li talibani imaju snage da se efikasno bore protiv Islamske države, nakon što su se vojne trupe SAD povukle u avgustu.

– Naša je procena da su talibani i Islamska država smrtni neprijatelji. Tako da su talibani veoma motivisani da krenu na njih – rekao je Kal.

Kal je procenio da Islamska država ima “kadar” od nekoliko hiljada boraca.

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Amir Kan Mutaki iz nove talibanske vlade rekao je da će oni rešiti pretnju koju predstavlja Islamska država.

Takođe je naveo da Avganistan neće postati baza za napade na druge zemlje.

Kal je sugerisao da Al Kaida (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) u Avganistanu predstavlja složeniji problem, s obzirom na njene veze sa talibanima.
Upravo su te veze pokrenule vojnu intervenciju SAD u Avganistanu 2001. godine nakon napada Al Kaide 11. septembra na NJujork i Vašington, a talibani su skrivali vođe Al Kaide, podseća Rojters.
Kal je istakao da bi Al Kaidi bilo potrebno “godinu ili dve” da obnovi snagu za napade van Avganistana, odnosno na Sjedinjene Države.

Američki zvaničnici upozoravaju da je identifikovanje i ometanje grupa poput Al Kaide i Islamske države izuzetno teško bez ikakvih trupa u zemlji.

Kal je naveo da SAD još nisu imale nikakav sporazum sa zemljama u okruženju Avganistana o smeštanju trupa za borbu protiv terorizma.



Izvor: Sputnjik

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar