ŽURKA SA TORTOM IZA REŠETAKA: Pre 40 godina rođen je fudbalski mađioničar! (FOTO+VIDEO)

Ovom planetom je hodalo mnogo fudbalskih znalaca ali niko nije bio kao on

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto/Profimedia.rs

Pre tačno 40 godina u Porto Alegreu, gradu na jugu Brazila, rođena je fudbalska legenda. Ronaldinjo!

Čovek koji nikoga nije mogao da ostavi ravnodušnim igrajući fudbal. Pa u tom trenutku najlepše na svetu.

Prosto rečeno bio je definicija brazilskog fudbala, prelepa, lepršava igra, prepuna lepih driblinga, i lucidnih poteza.

Nije bilo igrača koji nije ostao na travi posle njegove magične fudbalske sambe.

Njegovu magiju su prvi imali prilike da gledaju navijači brazilskog Greimija, kluba iz njegovog rodnog grada. Na Gremijo Areni, 18-godišnji dečak je imao prilku da iskaže sav svoj talentat, i nije mu trebalo da osvoji srca navijača, na 52 meča u tri sezone postigao je 21 gol.

Tada kreće ono što većina kvalitetnih brazilskih fudbalera treba da pregura da bi bili na vrhunskom nivou. Put u Evropu.

Ronaldnijo odlazi u Pari Sen Žermen. Za mlađe čitaoce napomena, u tom periodu PSŽ je bio daleko od najdominantnijeg klub u Francuskoj u tom periodu dominirao je Olimpik iz Liona.

U Parizu provodi period od 2001. do 2003. godine, i tada kreće da se priča o njemu kao novom Peleu, mađioničaru koji dolazi iz zemlje karnevala i sambe. U dresu “Svetaca” je upisao 76 nastupa i postigao je 25 golova.

Pošto se pročulo o kakvom se igraču radi, u Evropi je poraslo interesovanje za Brazilca, ali njegovo srce je htelo u Španiju, i samo crveno-plavi dres. U tom periodu Barselona i Ronaldinjo su bili sinonimi, čovek koji je bio srce i duša tima, pravi lider na terenu i van njega.

U Barsi je sigurno proveo najlepše trenutke u karijeri, a to je bilo prelepih pet godina za navijače katalonskog kluba. U tom periodu mogu da se usudim da kažem da su samo navijači Real Madrida prezirali Ronaldinja, ali i oni su bili retki.

Ronaldinjo je bio deo generacije koja je Barsi vratila titulu šampiona Evrope posle 1992. godine. Te 2006. sve je išlo kao po loju za “Gauča” i drugare. Tu čuvenu generaciju činile su fudbalske veličine poput Pujola, Ćavija, Inijeste, Van Bomela, Valdesa, Eta i drugih.

Na stadionu Kamp Nou doživeo je mnoge prelepe trenutke kao što su bila osvajanja titula šampion Španije sa Barselonom 2005. i 2006. godine. U dresu Katalonca, Brazilac je odigrao preko 200 utakmica na kojima je postigao 94 gola i asistirao je 71 put.

Nakon odlaska iz Barse, karijera ide nizbrdo. Prvo Milan, pa povratak u Brazil, gde je branio boje slavnih klubova kao što su Flamengo, Atletiko Mineiro i Fluminense u kome je završio karijeru 2015. godine.

Ono što sigurno još treba pomenuti jesu njegove magične partije u dresu brazilske reprezentacije, za koje je nastupio 97 puta i postigao je 33 gola. Naravno najveći uspeh u dresu “Karioka” mu je osvanje čuvene fudbalske boginje 2002. godine na prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji.

U medijima je proteklih nedelja aktuelan zbog falisfikovanog pasoša sa kojim je pokušao da uđe u Paragvaj, zbog čega je i završio u zatvoru.

Ipak, Ronaldinjo ne bi on kada i tu situaciju ne bi iskoristio za malo fudbala. Pa su se pojavile i njegove slike iz zatvora, kako igra fudbal sa robijašima.

MOŽE U ZATVORU! Ronaldinjo igrao fudbal sa robijašima! Dobio prase kao nagradu! (FOTO+VIDEO)

Usudiću se da kažem da je prethodnoj deceniji Barselona igrala najlepši fudbal upravo pod diregentskom palicom čuvenog “Gauča”. Naravno, posle je sa Gvardiolom došla tika-taka, ali to je neka druga priča.

Definitvno čovek koji je obeležio jedan period fudbalske igre i upisao svoje ime za sva vremena u istoriju ove prelepe igre.

Hvala ti!

Najnovije sportske vesti čitajte i na našoj iOS i android aplikaciji – Objektiv.rs

Piše: Jovan Jovanović



Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar