Od večeras novčana KAZNA za građane bez dokumenta: Bez toga ne možete u zatvorene objekte nakon 22 časa

Cilj uvođenja kovid sertifikata isključivo je zaštita zdravlja svih stanovnika

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Objektiv.rs

Kontrola kovid digitalnih sertifikata u ugostiteljskim objektima nakon 22 h počela je u subotu, a novčano kažnjavanje pravnih lica i građana počinje od večeras.

Vlada u saopštenju pojašnjava da su kovid sertifikati u stvari digitalni zeleni sertifikati, koje svaki građanin dobije kada se ili vakciniše protiv koronavirusa ili kada dobije rezultate kovid testa.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Digitalni zeleni sertifikat se može dobiti preko eUprave na mejl adresu, što je lakši način, a takođe se može izvaditi i u najbližoj poslovnici Pošte Srbije.

Da bi digitalni zeleni serifikat bio validan on mora da sadrži najmanje jedno od navedenog:

– Dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv kovida 19 kojim se potvrđuje da

– vakcinacija nije starija od 210 dana

– Negativan PCR test ne stariji od 72 sata

– Negativan antigenski test ne stariji od 48 sati

– Dokaz o preležanom kovidu u prethodnih 7 meseci, koji se potvrđuje pozitivnim PCR ili antigen testom

Pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca, urađen u državnoj laboratoriji.

Svaka od ovih stavki se već sada nalazi u zelenom sertifikatu svih građana i pri svakoj promeni (novoj dozi vakcine, testiranju ili oboljevanju od kovida) automatski se ispunjava novim podacima, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Dodaje se da digitalni zeleni sertifikat građani mogu imati na telefonu ili odštampan na papiru i on će se proveravati skeniranjem jedinstvenog QR koda koji svaki od njih poseduje.

Vlada Srbije upozorava građane da se sva testiranja i provere nivoa antitela trenutno mogu raditi isključivo u državnim laboratorijama, koje su ovlašćene za to, i da ne nasedaju na pozive o testiranju ispred noćnih klubova i restorana, s obzirom na to da ti “testovi” nisu validni i da neće biti priznati prilikom provere kovid sertifikata.

Cilj uvođenja kovid sertifikata isključivo je zaštita zdravlja svih stanovnika, a ne novčano kažnjavanje građana i stoga se Vlada Srbije nada da će se građani i privrednici ponašati odgovorno, navodi se u saopštenju.

Vlada podseća da se kovid sertifikati već dugo primenjuju širom sveta u ugostiteljskim objektima i da će ta mera, kao i ostale epidemiološke mere, biti ukinuta kada stepen vakcinacije stanovništva dostigne zadovoljavajući nivo.



Izvor: Novosti

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar