Od danas na snazi nove mere: Ako planirate izlazak posle 22 časa morate imati SERTIFIKAT, kreće kontrola

U subotu i nedelju će sve inspekcije biti na terenu, kao i komunalna milicija

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Ilustracija, Foto: Shuttterstock

Od večeras u 22 sata, kovid propusnice odnosno digitalni zeleni sertifikat, biće obavezni za ulazak u ugostiteljske objekte. Digitalni zeleni sertifikat inače sadrži sve podatke o testovima na kovid 19 i vakcinaciji jedne osobe. U subotu i nedelju će sve inspekcije biti na terenu, kako bi, zajedno sa ugostiteljima, proverili u praksi kako funkcioniše sistem.

Kovid redari kontrolisaće nošenje maski u određenom prostoru. Između 15 i 20 patrola komunalne milicije, sa po dva milicionara, kontrolisaće primenu kovid propusnica u ugostiteljskim objektima koja počinje u subotu u 22 časa. Grad Beograd ima 392 komunalna milicionara. Komunalcima je ovaj posao poveren po osnovu izmena i dopuna Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Ipak, nisu komunalni milicionari jedini koji će izaći na teren, jer je najavljeno da će kontrolu raditi u saradnji sa Sekretarijatom za inspekcijske poslove, tako da na teren izlazi i rukovodstvo, šefovi, načelnici odseka, pa će ljudstvo biti mnogo brojnije.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Komunalna milicija na teren izlazi po prijavi građana, po redosledu prijava. Rade i sa inspekcijom i sa drugim nadzornim organima, neretko imaju pozive od MUP-a da se njima građanin obratio zbog buke u lokalu, prekoračenja radnog vremena, a nije podneo komunalcima prijavu.

Kako i koga konkretno će komunalni milicionari kontrolisati zavisiće od naredbe koju očekuju. Velika je odgovornost i kovid redara koje moraju da imaju sva preduzeća sa više od tri zaposlena.

Digitalni zeleni sertifikat na mejlu ili u pošti

Digitalni zeleni sertifikat može da se nosi u papirnom formatu ili u telefonu i oba načina biće prihvatljiva za ulazak u objekte u kojima se služe hrana i piće posle 22 sata.

– Prilikom svake vakcinacije i svakog testa svi vakcinacioni punktovi i sve laboratorije preko sajta eUprave šalju na mejl adresu lica digitalni zeleni sertifikat i većina naših građana ga je već koristila letos kada je išla na letovanje. Ukoliko ga slučajno nemate možete ga štampati sa sajta eUprave biranjem opcije preuzimanje digitalnog zelenog sertifikata – rekao je danas Vukašin Grozdić, savetnik predsednice Vlade.

Dodao je da je druga opcija odlazak u poštu, gde će digitalni seftifikat biti odštampan svakom uz odgovarajući lični dokument koji dokazuje identitet.

– Digitalni zeleni sertifikat je potvrda i o vakcinaciji i o preležanoj bolesti. To znači da ste imali preležanu bolest pa je prošlo 14 dana i da tada tu potvrdu možete koristiti narednih 210 dana. PCR koji je negativan možete koristiti 72 sata, antigenski test do 48 sati. Tu su i podaci o vakcinama – druga, odnosno treća doza, kao i test na antitela, gde ako se pokaže da imate IGG antitela, može se koristiti do 90 dana – objasnio je Grozdić.

– Ukoliko se osoba naknadno vakciniše ili obavi neki test, nema potrebe da ponovo vadi digitalni zeleni sertifikat, jer će se sve promene očitati preko njegovog QR koda – naglasio je Grozdić. On dodaje da obična potvrda o vakcinaciji neće važiti, a da se priznaju digitalni zeleni sertifikati iz zemalja EU i drugih zemalja sa kojima Srbija ima sporazum o priznavanju vakcinacije ili preležane bolesti.

Grozdić kaže i da eUprava radi na izradi posebne aplikacije koja će očitavati QR kodove, kao novčanik, gde će građani moći da drže i skladištite te podatke.

Brnabić: Ako neko želi svadbu…
Na sednici Kriznog štaba odlučeno je da se u Srbiji uvedu kovid propusnice. Isto je na konferenciji za medije nakon sednice potvrdila i premijerka Ana Brnabić rekavši da će kovid propusnice biti uvedene od subote, 23. oktobra samo posle 22 časa u svim ugostiteljskim objektima.

– Odlučili smo da uvedemo kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru zato što i dalje imamo na snazi protivepidemijsku meru koju nismo menjali, a to je da ugostiteljski objekti rade do jedan, pa ne možemo ni da uvodimo u noćne klubove. U restoranima, kafićima, barovima i sličnim objektima nakon 22 časa nećete moći da budete u zatvorenom prostoru bez validne kovid propusnice – rekla je i dodala da kovid propusnica nije samo vakcina:

– Validan kovid sertifikat predstavlja potvrda druge, odnosno treće doze vakcine koja nije starija od 210 dana (za drugu dozu, odnosno sedam meseci). Ako ste primili drugu dozu pre više od sedam meseci a ne treću, nije validan sertifikat. To je i negativan PCR test ne stariji od 72 sata, kao i negativan antigenski test s tim što je validan samo 48 sati. Nakon toga smatramo da nije bezbedno da boravite u zatvorenom prostoru. Za strance, to je validan EU kovid sertifikat, ili sertifikat druge zemlje sa kojom Srbija ima sporazum o priznavanju kovid sertifikata.

Kako je rekla, rešeno je i kako će kovid redari ili druga ovlašćena lica tražiti na uvid uz kovid propusnicu lični dokument sa fotografijom, bilo ličnu kartu ili pasoš, ili bilo koji drugi zvanični dokumet.

– Za to Vlada mora da donese posebnu uredbu, tako da će Vlada Srbije sutra usvojiti tu uredbu, koja će praktično dozvoliti da pravno lice ili preduzetnik, odnosno organizator događaja dužan je da identitet nosioca kovid sertifikata proveri uvidom u dokument sa važećom fotografijom – istakla je.

Uvođenje kovid propusnica posle 22 časa je samo jedna od mera, ističe Brnabić.

– Ovo je samo od 22 časa kako bismo mogli da proverimo kako funkcioniše i da lako iskoordiniramo. Ako neko želi da ima svadbu u ugostiteljskom objektu i da je završi pre 22h, takođe mu ne treba kovid propusnica, ukoliko želi u zatvorenom prostoru u ugostiteljskom objektu posle 22h, mora da ima kovid propusnicu.



Izvor: Telegraf

Komentari (1)

  1. Почеће овако а завршити тако што без тога нећете моћи ни на пијаци.Видимо шта се у Италији десило.Поражавајуће

    Odgovori

Ostavite komentar