Prestani da budeš toliko OSETLJIV: Pet rečenica koje roditelji NIKADA ne treba da govore deci

Loše će uticati na njih

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Deca skoro sve pamte dok su mala, pa morate voditi računa o tome šta im govorite.

Kada imamo oštre i pomalo zlobne komentare na njihov račun, to će zasigurno uticati na njih. Najbolje bi bilo da razmislite dva puta pre nego što kažete detetu nešto zbog čega ćete požaliti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Roditelji su otkrili koje su to rečenice izgovarale njihove majke i očevi, a koje su psihički veoma uticale na njih. Tu su se našle i neke zaista ozbiljne stvari, ali i neke rečenice za koje niko ne bi očekivao da mogu ostaviti traga.

To su rečenice: “Prestani da budeš toliko osetljiva”, “Razumećeš kada budeš imala decu”, “Nemoj mi biti teret”, “Šta si sad uradio?”.

Foto: Shutterstock

Jedan tata je imao slično iskustvo u životu kada su njegovi roditelji potpuno sputavali sav njegov talenat i trud. Kad je svirao violinu, stalno su mu govorili “Prestani, gasi to”, kako bi mogli da gledaju televiziju. Deca to ne zaboravljaju. Najgore što možete uraditi jeste da lažete dete, a da ono posle sazna istinu. Ovo ih zaista može oštetiti, naročito ako se desi više puta.

Ponekad i nije toliko problem u rečnima, koliko u načinu na koji nešto govorite. Deca su veoma osetljiva na vaše raspoloženje i ton glasa dok im nešto govorite.

Još jedna stvar koja loše utiče na dete jeste kada im kao roditelji ništa ne govorite. Pod tim se misli da ne pričate, nemate komunikaciju, niti bilo kakav odnos sa detetom. Otkako dođe na svet, dete zavisi od komunikacije sa roditeljima, što uvek treba da imate na umu.

Foto: Shutterstock

Kako biste stvorili kvalitetnu komunikaciju sa detetom, obratite pažnju na svoje ponašanje. Budite roditelj koji sluša dete, imajte razumevanja za njegove potrebe. Uvek podržavajte detetove želje i talente, nemojte ih sputavati.

Zahvaljujući vašoj podršci danas, ono će imati samopouzdanje i lakše će se kretati kroz život. Iako nam se nekada ne čini tako, naše reči zapravo imaju veliku ulogu u detetovom životu, i to na duže staze. Potrudite se da budete uz dete i da mu pružite ono najbolje što možete.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar