Neredovna menstruacija i još njih ŠEST: Prvi simptomi koji ukazuju na hormonski DISBALANS u organizmu

Hormoni regulišu veliki broj procesa u telu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Disbalans hormona može izazvati različite promene u organizmu.

Uglavnom se odnose na povećanje ili smanjenje telesne težine, probleme sa štitnom žlezdom, neredovnim ciklusom i slično.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Hormoni diktiraju apetit, obrasce spavanja, način reagovanja na stres, potrebu za seksom, da li smo srećni ili zabrinuti. Hormoni koji najčešće prvi postaju neuravnoteženi su kortizol i insulin – hormoni stresa i šećera u krvi.

Nazivaju se “alfa hormoni” jer imaju podsticajno dejstvo na ostale hormone – štitne, jajnika i sna. Kada oni nisu u balansu, ometaju lučenje hormona štitne žlezde, estrogena, progesterona, testosterona i melatonina.

Mnoge žene pate od hormonske neravnoteže, koja može dovesti do različitih stanja, od poremećaja sna do probavnih tegoba.

Foto: Shutterstock

Prvi simptomi su:

1. Obilne, bolne ili nepravilne menstruacije

2. Gubitak libida

3. Nesanica

4. Povećanje telesne težine bez očiglednog razloga

5. Problemi sa kožom

6. Problemi sa plodnošću

7. Glavobolja

Kako biste uspostavili balans hormona, najbolje je da se posavetujete sa svojim doktorom koji će vam prepisati adekvatnu terapiju shodno problemu koji imate. Osim toga, možda će biti potrebno da regulišete svoju ishranu, odnosno da neke namirnice izbacite, a da unos nekih povećate.

Foto: Shutterstock

Ovo su tri namirnice koje pomažu u regulisanju hormonskog disbalansa.

Smokve u maslinovom ulju

Pomažu u regulisanju hormonskih procesa, pa je preporuka da se redovno jednu tokom menopauze. Možete ih jesti sveže ili suve, dodati u žitarice, smuti ili jogurt. Međutim, gojaznim ljudima se preporučuje da ih jedu samo ujutru i to ne više od dve dnevno.

Suve smokve u ekstrа devičаnskom mаslinovom ulju pomаžu u smаnjenju visokog nivoа FSH hormonа i poboljšаvаju plodnost.

Suve smokve i mаslinovo ulje za hormone deluju kao prirodan lek – ovaj prirodni lek može dа pomogne ženаmа sа visokim nivoom hormonа FSH (folikulostimulirajućeg hormona) tako što smаnjuje nivo ovog hormona u krvi i utiče na poboljšаnje plodnosti.

Foto: Elizabeth Crego / Alamy / Alamy / Profimedia

Preporučuje se dа u ove svrhe konzumirаte 2 suve smokve pre doručkа, а sаmo u slučаju dа neko nije imаo strpljenjа dа čekа 40 dаnа (koliko se čeka da suve smokve odstoje u maslinovom ulju pre upotrebe) – dve suve smokve možete potopiti u mаslinovom ulju uveče i ujutro se mogu konzumirаti.

Pivski kvasac

Sadrži cink koji deluje kao prirodni regulator hormona i takođe promoviše sintezu nekoliko hormona: štitne žlezde, progesterona i testosterona. Pivski kvasac možete da dodate u obrok, jogurt, salatu, da uzimate u obliku praha ili kao suplement u tabletama.

Bosiljak

On je efikasan “lek” koji pomaže kod hroničnih bolesti poput dijabetesa, metaboličkog sindroma i stresa, a koje direktno utiču na štitnu žlezdu, jajnike i pankreas, i druge organe. Najpoznatiji i najefikasniji je kada ga uzimate u obliku čaja, a možete ga dodavati i kao začin u mnogim jelima.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs, cajeviza.net

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar