Najukusniji recept za krofne – Bolje su od kupovnih!

Uz ove recepte ćete napraviti takve krofne da će se oduševiti svako ko ih proba

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
recept za krofne
Foto: Shutterstock

Krofne su mnogima omiljena poslastica, ali ipak se najčešće jedu kupovne. Prava je umetnost napraviti ukusne domaće krofne koje će biti ukusnije od onih koje možete kupiti u prodavnicama ili krofnarijama. Pronašli smo recept za krofne koji sigurno uspeva i sa kojim nema šanse da pogrešite.

Krofne možete jesti prazne posute šećerom u prahu, sa pekmezom od šljiva, kajsija… sa kremom. Izbor je ogroman, a punjenje možete odabrati sami.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Pored punjenja ono što je vrlo važno kada su domaće krofne u pitanju jeste da testo bude vazdušasto, mekano i ukusno.

Objašnjavamo detaljno kako da vam krofne uvek budu uspešne.

Recept za domaće krofne

Prvi recept će biti sa praznim krofnama koje su toliko ukusne da uopšte nećete osećati želju da dodate i punjenje. Biće vam potrebni sledeći sastojci:

400 mililitra mleka,

40 grama kvasca,

50 mililitra ulja,

1 kašičica šećera,

prstohvat soli,

2 jaja,

700 grama brašna.

Priprema: Blago podgrejite mleko, pa u njega dodajte kvasac i šećer. Pazite da mleko ne pogrejete previše, niti ono treba da bude hladno, jer će to ometati delovanje kvasca. Dakle, mleko treba da bude mlako.

Pomešajte sastojke i onda dodajte polovinu brašna (350 grama), sve pomešati dodati ulje, so i šećer. Izmutite dva jaja, te i njih dodajte u ostale sastojke.

Savršeno MEKE i sveže, a ne upijaju ulje: Najbolje posne krofne (RECEPT)

Sledeći korak je da sve dobro izmešate, da se smesa sasvim sjedini, pa onda dodajte polako drugu polovinu bašna i sve vreme mešajte. Nemojte svo brašno dodavati odjednom, kako se ne bi napravile grudvice.

recept za krofne
Foto: Shutterstock

Na kraju ćete dobiti gustu smesu, koja će biti lepljiva. Potrebno je dodati još brašna kako biste mogli kasnije da je mesite. Dakle, dodavati brašno sve dok ono ne bude prestalo da se lepi za ruke.

Pokrijte testo krpom ili uvijte u foliju i ostavite do sat vremena da odstoji na toplom mestu. U najboljem slučaju stavite testo na radijator ili pored, to će pokrenuti hemijsku reakciju i testo će narasti duplo od svoje prvobitne količine.

Vi birate, sa džemom ili eurokremom: Vruće krofne koje se tope u ustima (RECEPT+VIDEO)

Recept za krofne dalje ide ovako: kada testo naraste treba da se umesi oklagijom. Najpre na čistu površinu stola stavite malo brašna, stavite testo preko i prvo malo umesite rukama, a onda oklagijom.

Lagano razvlačite testo tako da bude do jednog centimetra debljine. Čašom oblikujte testo za krofne. Višak testa ne bacati nego ga sjediniti i ponovo umesiti i izdvajati kalup čašom. Ponoviti postupak sve dok ne ostanete sasvim bez testa.

kako se prave krofne
Foto: YAY Media AS / Alamy / Alamy / Profimedia

Krofne prekrijte krpom i ostavite ih desetak minuta da odstoje na toplom mestu, kako bi se testo ukiselile. A za to vreme pripremite ulje. Stavite ga u dublju šerpu koju ćete napuniti uljem malo manje od polovine. Bitno je da krofne kad nabreknu ne dodiruju dno šerpe, kako se ne bi zalepilo.

Nemojte stavljati krofne na prejakoj temperaturu, jer će na taj način testo biti sprženo spolja, a živo iznutra. Pržite na srednjoj temperaturi.

Postoji jedan trik kako da se oko krofna stvori svetli prsten i kako da budu mekane i vazdušaste. Testo stavite u ulje naopako i dok se prži prva polovina preklopite šerpu pklopcem.

Bomba od slatkiša! Krofne sa ratlukom, čokoladom i šlagom (RECEPT+VIDEO)

Kad se jedna plovina krofne isprži, okrenite i pržite bez poklopca. Krofna se prži po 5, 6 minuta. Prvu krofnu rasecite da vidite da li se dovoljno ispržila.

Krofne odlažite na ubrus, kako bi papir upio višak ulja, tako neće biti masne, a i unećete znatno manje kalorija. Posuti krofne šećerom u prahu.

Evo video prezentacije ovog recepta:

Kako se prave punjene domaće krofne?

Ovo je jednostavan recept za krofne posle kog ćete ih moći sami napraviti, bez da imate ikakvog iskustva u kuhinji. Biće vam potrebni sledeći sastojci:

– 150 grama maslaca,

– 40 grama kvasca,

– 75 grama šećera,

– 4 decilitra mleka,

– 2 kesice vanila šećera,

– 3 jaja,

– malo rendane kore limuna,

– 4 kašičice mleka,

– 850 grama mekog brašna,

– 15 grama soli.

Recept za krofne: U šerpicu dodajte maslac, 15 grama šećera i 4 decilitra mleka. Blago podgrejte mleko, ponovo pazite da ne bude prevruće, nego tek mlako. U odvojenu činiju izdrobite 40 grama kvasca i dodajte polovinu mlakog mleka.

Jedno testo, dve savršene poslastice: Mekane krofne ili hrskave kiflice, vi birate! (RECEPT+VIDEO)

U odvojenu posudu staviti 60 grama šećera, 2 kesice vanil šećera, 3 jaja, izrendajte i dodajte koru limuna, malo mleka, 15 grama soli. Ako volite aromu ruma, umesto mleka, dodajte 4 kašičice ruma.

Potom u vanglu sa ovim sastojcima dodati polovinu brašna. Izmešati i polako dodavati ostatak brašna. Kada se sastojci dobro sjedine dodajte mleko sa kvascem i mleko bez kvasca iz šerpice.

krofne sa čokoladom
Foto: Shutterstock

Dobro pomešajte, prekrijte testo krpom i ostavite ga da odstoji 45 minuta. Kada se testo odmori i naraste pomešajte ga dobro varjačom i ostavite ga još 45 minuta. Znaćete da je testo spremno kad na testu počnu da se pojavljuju mehurići. Ovo će osigurati da krofne budu vazdušaste.

Recept za krofne dalje ide ovako: pospite po stolu malo brašna, a smesu za testo podelite na dva dela. Umesite oklagijom da bude do jednog centimetra debljine. Zatim, premažite jednu stranu sa 2 kašičice mleka.

Mogu sa džemom, medom, eurokremom… vi birate: Mirisne krofnice će vam ulepšati dan (RECEPT+VIDEO)

Potom, na jednu polovinu poređajte krem, čokoladu, džem… kojim god prilogom da želite da napunite krofne. Potom prekrijte polovinu sa punjenjem, sa drugom, praznom polovinom. Čašom oblikujte krofne.

Sjedinite višak koji je ostao, razvucite oklagijom debljine do jednog i po centimetra i ponovo oblikujte krofne sa čašom. Ova tura krofni će biti bez punjenja.

Ako pak želite da sve krofne budu pune, ponovite postupak, još tanje razvucite testo, podelite na dva dela, na jednu stranu stavite punjenje i drugom preklopite i oblikujte čašom. Ponavljati postupak dok ne ostanete bez testa.

Foto: Profimedia/homydesign / Alamy / Alamy / Profimedia

Prekrijte krofne sa krpom ili ubrusom i ostavite da odstoje pola sata. Nakon toga ih okrenite na drugu stranu i ostavite ih da odstoje 20 minuta.

Spremne su za prženje. Uključite šporet na srednju vatru, sačekajte da se malo zagreje ulje i ubacite krofne. Preklopite ih poklopcem, ostavite da se tako prže jedan minut, pa skinite poklopac i nastavite sa prženjem dok ne porumene, potom ih okrenite.

Za savršeno veče: Mekane i vazdušaste krofne, punjene KREMOM (RECEPT+VIDEO)

Na kraju završite tako što ćete po svim krofnama posuti šećer u prahu.

Ovaj recept za krofne jeste malo zahtevniji i oduzima dosta vremena, pre svega jer je testu potrebno mnogo vremena da “odmori” i naraste. Ali verujte nam, dobićete najukusnije krofne koje ste do sada probali. Prijatno!

Sledi video prezentacija ovog recepta:

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar