Stižu dodatni problemi: Ubrzava se širenje korone zbog JEDNOG RAZLOGA, građani moraju da budu oprezniji

U bolnicama takođe očekuju da će, dolaskom hladnijeg vremena i većim boravkom u zatvorenom, rasti broj zaraženih, pa tako i hospitalizovanih.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Dolaskom hladnijeg vremena, što podrazumeva veći boravak u zatvorenom prostoru, brže se šire sve respiratorne infekcije, pa tako i korona virus, zbog čega građani moraju da budu još oprezniji kad je reč o poštivanju epidemioloških mera.

Na ovo upozoravaju lekari koji naglašavaju da, u narednom periodu, ne treba isključiti mogućnost pogoršanja epidemiološke situacije, piše Srpskainfo.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Oni kod kojih se jave simptomi gornjih respiratornih puteva, bez obzira na to da li su vakcinisani ili ne, obavezno treba da kontaktiraju svoje porodične lekare, jer to može da bude i znak kovida.

Dr Mladen Šukalo iz Doma zdravlja Banjaluka ističe da, sa zahlađenjem, raste broj pacijenata s akutnim respiratornim infekcijama.

– Njihovi simptomi su veoma podudarni sa simptomima kovid infekcije. Ti simptomi su veoma slični, posebno u ovom talasu korone, među kojima dominiraju prehlada, zapušen nos, sekret iz nosa, kihanje, povišena temperatura, glavobolja. U jednoj tako kompleksnoj situaciji bitno je da zdravstveni radnici na primarnom nivou zaštite budu veoma oprezni u smislu dobre trijaže i da pravovremeno prepoznaju sumnju na kovid infekciju, te u skladu s tim usmjere pacijente na pregled ili liječenje – objašnjava za Srpskainfo dr Šukalo.

Dodaje da su simptomi kovid infekcije i dijareja, gubitak čula mirisa i okusa, opšta slabost, bolovi u mišićima.

– Na prisustvo bilo kojih simptoma, da li respiratornih, da li probavnih puteva, građani treba da se jave lekaru, čak i oni koji su vakcinisani. Jer, oni mogu da budu zarazni za druge, koji su lošijeg imuniteta ili nisu vakcinisani – ističe dr Šukalo.

Prema njegovim rečima, s obzirom na to da smo u godišnjem dobu za koje je karakteristično hladnije vreme, može se očekivati da ćemo se, u periodu koji je pred nama, suočiti s porastom broja inficiranih.

– To će se desti pogotovo ako se ne budemo pridržavali osnovnih preporučenih individualnih mera. Takođe, širenje virusa nećemo zasutaviti ako ne budemo vakcinisani u dovoljnom broju, čime bismo postigli obuhvat u smislu stvaranja kolektivnog imuniteta – naglašava dr Šukalo za Srpskainfo.

U bolnicama takođe očekuju da će, dolaskom hladnijeg vremena i većim boravkom u zatvorenom, rasti broj zaraženih, pa tako i hospitalizovanih.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS su, od početka pandemije do kraja septembra, imali 9.005 epizoda lečenja kovid slučajeva.

– Broj slučajeva za osam i po meseci ove godne gotovo je identičan prošlogodišnjem periodu od deset meseci. Međutim, tek slijedi period hladnijeg vremena, period gripe. Takođe, ljudi više vremena provode u zatvorenom prostoru. Zbog svega toga može se očekivati da će do kraja godine broj slučajeva biti veći za oko 2.500 – kažu za Srpskainfo u UKC RS.

SIMPTOMI SLIČNI PREHLADI

Dr Mladen Grujičić, epidemiolog u bijeljinskom Domu zdravlja, ističe da su zatvorene prsotorije idealno mesto za širenje respiratornih, odnosno kapljičnih infekcija.

– I korona virus je respiratorna infekcija, a prelaskom iz jednog godišnjeg doba u drugo povećava se rizik širenja. Oni koji su vakcinisani imaju blažu kliničku sliku, odnosno simptome koji podsećaju na prehladu. To neke osobe može da dovede u zabludu da se radi o običnoj prehladi. Međutim, oni mogu da prenesu zarazu na druge, čime se cirkulacija virusa nastavlja – objašnjava dr Grujičić.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Blic

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar