Muškarci, onemoćali ste u krevetu? Kako to utiče na dužinu života i kolike su šanse da doživite infarkt

Problemi u krevetu mogu da dovedu i do kardiovaskularnih bolesti

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock, ilustracija

Iako to zvuči prilično čudno, muški polni organ bi mogao da bude pokazatelj koliko ćete živeti.

Ili, preciznije rečeno, problemi sa erektilnom disfunkcijom bi mogli da budu pokazatelj rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Poznato je koliko je erektilna disfunkcija veoma neprijatna za svakog muškarca, ali manje je poznato da to stanje može da utiče na životni vek. Američki naučnici upozoravaju da muškarci s ovim problemom imaju 70 odsto veće šanse da će kraće živeti od ostalih.

Iako je standardno mišljenje da od erektilne disfunkcije pate uglavnom stariji muškarci, ona je veoma raširena i među mlađom populacijom. Skoro 20 osto muškaraca mlađih od 40 godina ima ovaj problem.

– Ovo stanje može da dovede do kardiovaskularnih bolesti koje povećavaju rizik od prerane smrti. Već je utvrđeno da je erektilna disfunkcija povezana s kardiovaskularnim faktorima rizika, uključujući hiperlipidemiju (nenormalno visok nivo masnoće u krvi, holesterola i triglicerida), hipertenziju (visoki krvni pritisak), gojaznost, dijabetes i pušenje – objašnjavaju naučnici sa Univerziteta Misisipi.

Foto: Shutterstock

Do tog zaključka su došli nakon što su proučili podatke 1.790 muškaraca starih između 20 i 85 godina koji su učestvovali u anketi tokom 2003. i 2004. godine.

Između ostalog, pitanja su pokrivala i detalje o erekciji. Te podatke povezali su krajem 2011. s podacima osoba koje su u međuvremenu umrle i zaključili su da je erektilna disfunkcija snažna naznaka prerane smrti.

Naučnici su ustanovili da je 557 učesnika ovog istraživanja imalo problema s erekcijom, a nakon skoro osam godina njih 244 je umrlo.

Kod 61 čoveka uzrok smrti bile su kardiovaskularne bolesti, 64 je preminulo od malignih neoplazmi, 12 od hroničnih respiratornih bolesti, a ostali zbog drugih uzroka.

Foto: Shutterstock

U obzir su uzeli godište, fizičku aktivnost, nacionalnost, obim struka, dohodak… Na kraju su zaključili da su ispitanici koji su patili od erektilne disfunkcije imali 70 odsto veću šansu od prerane smrti.

Međutim, stručnjaci napominju da ovakav rezultat njihovog istraživanja ipak treba uzeti s određenom rezervom, jer su potrebna dodatna istraživanja da bi se više znalo o tom problemu.

Naime, pitanje je koliko su pojedini ispitanici realno ocenili svoju erekciju, odnosno probleme sa njom.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, 24sata.hr

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar