Čaj od virka – Rešenje za razne ženske probleme

Virak se već vekovima koristi u narodnoj medicini kod problema sa menstruacijom, a to nije njegova jedina namena

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
čaj od virka
Foto: Shutterstock

Imate problema sa bolnim i neredovnim menstruacijama? Jedna od najboljih stvari koju možete da uradite po tom pitanju jeste da popijete čaj od virka. Ovaj čaj pomaže kod menstrualnih grčeva, zapaljenja sluzokože materice, infekcije materice, pobačaja, poroblema sa varenjem i bolovima u stomaku.

Moglo bi se reći da je virak pravi prijatelj ženama jer leči veliki broj ženskih problema. Naziva se još i zečija šapa i gospin plašt. U našem narodu se od davnina koristi za tretiranje ovih bolesti. Verovalo se da može pomoći čak i kod neplodnosti.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Sadrži vitamin C, tanine (koji mu daju gorak ukus), salicilnu kiselinu, flavonide. Preporučuje se i da ga piju žena sa predmenstrualnim sindromom, kao i žene koje su se tek porodile.

Evo na koje sve načine je čaj od virka za zdravlje odličan.

Čaj od virka – blagodeti za zdravlje

Bitno je znati da se za zdravlje upotrebljavaju listovi i cvetovi virka, a ne koren. Virak možete sami uzgajati i sušiti ga na suncu, tako ćete dobiti, prirodan, organski čaj.

Upotreba kod mensturalnih problema

Poznato je da ova biljka utiče na nivoe ženskih hormona, zato je veoma delotvorna kod žena koje imaju problema sa menstrucijom.

On opušta tenzije u krvnim sudovima, te se zato preporučuje u slučaju kašnjenja menstruacije. Predstavlja prirodan način pokretanja menstruacije koja kasni.

Takođe, piju ga i žene koje imaju obilan menstrualni ciklus, kao i žene koje imaju izuzetno jake mesntrualne bolove. Čaj od virka dovodi u red menstrualni ciklus, te menstruacija više neće kasniti ili dolaziti prerano.

Foto: Picture Partners / Alamy / Alamy / Profimedia

Supstance u čaju direktno utiču na endometrijum i dovode matericu u prirodan balans. Tako da će menstualni ciklus postati redovan, menstruacije više neće biti toliko bolne i smanjiće se simptomi PMS-a.

Brinite o reproduktivnom ZDRAVLJU: Sedam simptoma koji pokazuju da imate POLICISTIČNE jajnike

Mnoge žene osećaju simptome PMS-a i smatraju ga normalnim delom menstrualnog ciklusa, a to zapravo nije tako. Predmenstrualni sindrom ukazuje na disbalans u hormonima, te ako osećate pojačane simptome najbolje je da se obratite vašem ginekologu.

Čaj od virka kod menopauze

Hormonski disbalans je prilično česta stvar kod žena u menopauzi. Tada se čitavo telo žene menja i prestaje sa proizvodnjom hormona koji su je do tad čuvali od mnogih bolesti.

Sama menopauza u organizmu izaziva haotičnost, što dovodi do naleta vrućine, anksioznosti, iritacija, lošije apsorpcije nutrijenata iz hrane, padu imuniteta, hroničnog bola.

Sve ove simptome može smanjiti ili sasvim ukloniti čaj od virka koji je odličan lek kod problema izazvanih menopauzom. On će vam prelazak učiniti lakšim, time što će delovati na hormone i vratiti ih u prirodan balans.

Da li je zdravo vežbati tokom CIKLUSA? Stručnjaci su dali ODGOVOR na pitanje

Koristi se kod insomnije

Ljudi koji imaju problema sa insomnijom svakodnevno se suočavaju sa stresom. Insomnija je prvenstveno povezana sa psihičkim stanjem osobe, te se najviše pojavljuje kod onih koji imaju česte visoke nivoe stresa.

Sanjati da je neko umro
Foto: Shutterstock

Čaj od virka je prirodan način lečenja insomnije. On opušta mišiće što i dovodi do smanjenja stresa u telu, čime ćete lakše zaspati.

Kod insomnije čaj od virka se priprema na sledeći način: jednu kašičicu stavite u šolju vode. Kuvajte čaj 10 minuta, sklonite sa ringle i procedite. Čaj možete piti i tokom celog dana, ali je najbolje da se konzumira pred spavanje, kako bi se mišići opustili pred san.

Menstruacija nakon porođaja: Kakve PROMENE mogu da očekuju porodilje i šta sve utiče na CIKLUS?

Vaginalne infekcije

Neke žene su, nažalost, podložnije infekcijama. To je vrlo često dosadna ešerihija koli, razne druge vrste bakterija ili kandida.

Ako osećate svrab, otok, imate crvenilo u vaginalnom predelu, obilno belo pranje neobične boje, najbolje je da se obratite ginekologu koji će vam prirpisati odgovarajuće lekove.

No, čaj od virka može pomoći kod smnjenja simptoma iritacija. Možete pitai čaj, koji se prirpema tako što u šolju vrele vode stavite kašičicu virka i ostavite da odstoji 10 minuta i nakon toga procedite.

čaj od virka
Foto: Shutterstock

Postoji i jedna druga metoda za koju do sada nisu dokazani negativni efekti. U spremljen čaj spremljen na način kako smo prethodno opisali umočite tampon. Pustite da tampon malo upije čaj, zatim ga stavite u vaginu. Ovako će supstance iz čaja direktno delovati na bakterije i gljivice.

Imate nepodnošljive menstrualne BOLOVE? Šest prirodnih načina za ublažavanje tegoba tokom CIKLUSA

Nemojte ni slučajno u vaginalni otvor stavljati čenove belog luka, iako beli luk ima antibiotska svojstva on će izazvati još veće iritacije vaginalnog predela, čime ćete dodatno pogoršati vaš problem.

Budite strpljive, do poboljšanja će doći posle nekoliko dana ispijanja čaja. Naravno, čaj od virka vas ne može samostalno izlečiti od ovih bolesti, pije se uz pripsanu terapiju i služi isključivo za smanjenje simptoma.

Čaj od virka kod problema sa varenjem

Ovaj čaj se presvega koristi kod ženskih problema, ali isto tako može pomoći i kod problema sa varenjem.

Još od davnina se koristi kod dijareje, bolne stolice, krvi u stolici, hemoroida. Hemikalije u ovom čaju smiruju čitav organizam, smiruju i stomak, koji je nečime iritiran, čim je došlo do dijareje. Šolja čaja od virka jednom dnevno će vam pomoći da zaustavite dijareju.

Pomaže i kod bolova u stomaku, pre svega bolova u crevima. Ima antiinflamatorne efekte koji će smiriti bolove i pomoći vam u borbi protiv virusa (koji je možda izazvao dijareju).

Foto: Shutterstock

Kako uklanja bolove, koristi se i kao prirodan lek kod hemoroida. Možete ispijati šolju čaja dnevno da biste smanjili bolove nastale zbog hemoroida, ili možete praviti obloge od čaja.

U litru vode stavite 4 kašike čaja, prokuvajte procedite i umočite pamučnu krpu. Držite ohlaćenu krpu na obolelo mesto i promenite oblogu s vremena na vreme. To bi trebalo da pomogne kod bolova.

Kako izazvati menstruaciju koja kasni na prirodan način?

Odličan za čistu i zdravu kožu lica

Još jedna namena virka jeste u kozmetičke svrhe. Ako ste obožavatelj prirodne kozmetike, sigurno će vam se dopasti činjenica da čaj od virka oporavlja i hidrira suvu kožu.

čaj od virka
Foto. Nigel Cattlin / Alamy / Profimedia

Najčešće se koristi kod ekcema, smanjuje upale i crvenilo i smiruje iziritiranu kožu. Takođe, pomaže i kod crvenila izazvanim kuperozom i rozaceom.

Menstrualna čašica – kako se koristi, gde kupiti

Antioksidativna svojstva ove biljke pomažu eliminišu toksine i dejstvo slobodnih radikala na koži. Time se vrši prevencija štete koju nanose slobodni radikali na koži koja stari.

Dovoljno je da natopite tupfer u čaj od virka i naneste na lice. Ostavite da koža upije čaj, ako osetite peckanje, onda čaj isperite.

NOVA MEGAEKSKLUZIVA! Šokantan intervju: Otkrivamo nove detalje iz istrage protiv Belivuka! (VIDEO)

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, planetayurveda.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar