Menstrualna čašica – kako se koristi, gde kupiti

Otkrivamo sve nedoumice vezane za menstrualnu čašicu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Menstrualna čašica
Foto: freepik/freepik

Ni jedan proizvod vezan za žensku higijenu nije podigao toliko buke. Neke žene odsečno govore da su protiv, druge su za, naglašavajući sve njene vrline. U pitanju je menstrualna čašica – patent koji je osmišljen još 30-ih godina prošlog veka. Prošlo je skoro sto godina, a i dalje su obavijene velom misticizma.

Zato ćemo u narednim redovima srušiti predrasude vezane za njih i objasniti sve nedoumice o tome kako se koriste, koji su njihovi benefiti, ali i mane. Evo šta sve treba da znate o menstrualnim čašicama.

Šta je menstrualna čašica?

I danas kada pitate nekog šta je menstrualna čašica ili neće znati o čemu govorite, ili će gadljivo odmahivati glavom. Ovaj proizvod za žensku higijenu iz nekog razloga prate mnoga negativna uverenja. No, istina je da je ovo samo još jedan od velikog izbora higijenskih proizvoda za menstruaciju, kao što su ulošci, tamponi ili menstrualne gaćice.

Ipak, razlika u odnosu na sve ove proizvode jeste u tome što čašica me upija krv, već je skuplja. Pravi se od hirurškog silikona, tako da je sasvim bezbedna za one koji su alergični na lateks.

Takođe, bitno je napomenuti da ona onemogućava razvijanje bakterija, kao što je slučaj sa ulošcima ili tamponima (koji su poetncijalno opasni jer mogu dovesti do anafilaktičkog šoka).

Kupastog su oblika, na dnu obično imaju pomoćni deo koji se pridržava rukom kako bi se lakše uvukle i izvukle. A na vrhu imaju veliki okrugli otvor. Koriste se tako što se stavljaju unutar vagine.

Ako je postavite pravilno nećete je uopšte osetiti. U proseku se čašica isprazni na 6 do 8 sati, ali ako vam je obilnija menstruacija češće ćete je prazniti.

Klikom na ovaj tekst ćete saznati kako da smanjite bolove tokom menstruacije.

Menstrualna čašica kako se koristi?

Ako vas zanima kako se koristi menstrualna čašica najbolje je da najpre popričate sa vašim ginekologom. Čašice se u Srbiji mogu kupiti na internetu, nažalost, još uvek ih nema u slobodnoj prodaji. Iako ih možete sami izabrati preporučujemo vam da ih ne birate na slepo.

Ginekolog će vas posavetovati kako da odaberete čašicu koja je najbolja za vas. Pri izboru menstrualne čašice treba obratiti pažnju na sledeće faktore:

  1. Vaše godine,
  2. Da li ste imale vaginalni porođaj ili ne,
  3. Koliko su vam obilne menstruacije,
  4. Dužina vašeg cerviksa,
  5. Jačina vaginalnih mišića.
Foto/Freepik/Freepik

Manje menstrualne čašice se obično preporučuju devojkama ispod 30 godina koje nisu rađale decu vaginalno. Kasnije se preporučuju veći brojevi i različita čvrstina.

Što se tiče čvrstine, obično se razlikuju tri tipa čašica: meke, srednje mekoće i čvrste. Najveći broj devojaka koristi srednje meke čašice, najmekše su za devojke koje imaju slabe vaginalne mišiće, a čvrste se preporučuju sportistkinjama, s obzirom na to da su njihovi vagilnalni mišići najčvršći.

Devojke mlađe od 30 godina koje nisu rađale vaginalno najčešće koriste S ili M veličinu čašice, a nakon porođaja, ili nakon tridesete godine se prelazi na broj veću.

Kako izgleda stavljanje i vađenje menstrualne čašice?

Smatra se da stavljanje i vađenje menstrualne čašice predstavlja najveću prepreku mnogim ženama da počnu da je koriste. Istina je da je to i najkomplikovaniji deo korišćenja čašice, jer ne zahteva prosto menjanje, kao kad su u pitanju ulošci ili tamponi.

Naime, pre svakog korišćenja je neophodno dezinfikovati čašicu. To možete učiniti tako što ćete je kuvati u kipućoj vodi 5 minuta. Za to vreme pazite da čašica ne dodiruje obode šerpe, jer je to može istopiti ili istanjiti, čime ćete je kraće koristiti.

Pre svakog ubacivanja čašice obavezno dobro operite ruke. Preporučuje se da čašicu premažete nekim lubrikantom na bazi vode jer će tako znatno lakše kliziti, u suprotnom proces stavljanja čašice može biti neprijatan i bolan.

Čašicu je potrebno saviti pre umetanja u vaginu, najčešće se savija ovako (videti na slici ispod):

Savijanje menstrualne čašice
Foto: freepik/user18536052

Kada gurnete čašicu ona se otvoriti unutar vagine, zalepiti se za njene zidove i stvoriti blagi vakum. Ako se to ne desi, blago okrećite čašicu dok ne nađete pravo mesto.

Čašica se maksimalno može držati do 12 sati, a kada bude potrebno pražnjenje, odnosno kada je čašica prepuna, moguće je da će da procuri kap krvi.

Da biste izvukle čašicu potrebno je da koristite vaginalne mišiće i uz pomoć prstiju je polako izvadite i njen sadržaj prospete u wc-šolju. Čašicu properite vodom i potom je možete ponovo vratiti u vaginu.

Ako se pravilno koristi čašica može trajati čak do 8 godina. Ono što je nezgodno kod pražnjenja čašice jeste da vam je potreban umivaonik kao biste je oprale, a on nije svuda dostupan, kao kada ste na poslu ili putujete. Zato preporučujemo da sa sobom nosite flašicu vode i tako ćete je moći lako oprati.

Unošenje čašice jeste veština, ali već posle par puta ćete naučiti kako to funkcioniše, pa posle više nećete imati problema i neprijatnosti.

Menstrualna čašica za nevine

Jedna od bitnijih predrasuda je da se menstrualna časica ne može koristiti ukoliko su devojke nevine. To je zbog uvaženog mišljenja da je himen jednini pokazatelj nevinosti devojke. U nekim kulturama je došlo dotle da se razvio kult nevinosti.

No, istina je takva da se neke devojčice rađaju bez himena, da se himen tokom života ošteti prilikom bavljenja sportom, vožnje biciklom, naprezanjem, korišćenjem tampona i menstrualne čašice.

Foto: Freepik/katemangostar

Prema ginekolozima, svaka osoba koja nije imala seksualnu penetraciju je nevina i to nema veze sa himenom. Himen već prirodno ima manje otvore kroz koje prolazi menstrualna krv, tako devojčice imaju menstruaciju dok su nevine.

Čak iako su nevine devojčice mogu koristiti menstrualnu čašicu. Može se koristiti odmah pri prvoj menstruaciji, ali ona će oštetiti, odnosno proširiti himen.

Menstrualna čašica – za i protiv

Menstrualna čašica, kao i svaki higijenski proizvod za žene ima razne vrline i mane. Na vama je da odlučite koji vam proizvod najviše dopada i koji vam najviše odgovara, no bitno je da budete informisane.

Svaka zdrava polno zrela žena ima menstruaciju oko 12 ili 13 puta godišnje, oko 30 godina. A opet, žene su izuzetno malo informisane o proizvodima koje koriste i ti proizvodi i dalje sa sobom nose neku vrstu misterije i sramote. Menstrualni ciklus je sasvim prirodan i zdrav, te nema potrebe za stidom i gađenjem od sopstvenog tela i sopstvene krvi.

Ovo su neki faktori za i protiv čašice koje treba da uzmete u obzir ako se dvoumite da li da počnete sa korišćenjem menstrualne čašice.

Vrline čašice

1. Jeftina je. Godišnje žene potroše u proseku između 3000 i 4000 dinara na uloške ili tampone. Menstrualna čašica košta između 15 i 40 evra, ali ona traje godinama, te je gledano sa segmenta finansija i te kako isplativa.

2. Sigurnija je od tampona i uložaka. Već smo spomenuli da tamponi mogu uzrokovati anafilaktički šok ako se predugo nose. A osim toga i tamponi i ulošci predstavljaju pogodno tolo za razvijanje bakterija i češće uzrokuju iritacije. Ulošci stvaraju taj osećaj zaparenosti i neprijatnosti pri nošenju. Sa korišćenjem čašice toga nema, posle prva dva tri dana mestruacije zaboravićete i da je imate.

Čašica i tampon
Studio shot over white background of hands holding hygiene items produced for women during menstrual periods, having mentrual cup and tampon on palm surface. Types of feminine hygiene products.

3. Nema neugodnog mirisa krvi. Sama po sebi krv nema miris, ali kada dođe u dodir sa kiseonikom onda se stvara neprijatan miris. Kako čašica stvara vakum i kako je krv i dalje u vama, nema nikakvih neprijatnih mirisa.

4. Menstrualna čašica skuplja više krvi od tampona i uložaka. Jedna čašica može da skupi (u zavisnosti od veličine) od 30 do 40 mililitra krvi. Samo da naglasimo da jedan uložak može upiti od 10 do 15 mililitra, a tampon 12 militra. Samim tim ste duže mirne, manja je mogućnost od toga da krv procuri i možete mirnije spavati ili obavljati svakodnevne aktivnosti.

5. Plivanje sa menstruacijom više nije fantazija. Menstrualna čašica će vam omogućiti da ne morate više paziti i usklađivati datume kad idete na more ili na bazen. Ako se kupate sa menstruacijom to će vrlo brzo biti veoma primetno ukoliko nosite tampone ili uloške. No, ova čašica kako ne upija krv, ne upija ni vodu i neće se ni malo pomeriti ako odete na plivanje ili se bavite nekim drugim sportovima.

6. Čašica predstavlje eko-frendli rešenje. 1,9 milijardi žena širom sveta ima menstruaciju do 13 puta godišnje. Tokom svake menstruacije se promeni između 10 i 20 uložaka i tampona. Ne morate se pozabaviti matematikom da izračunate da je to ogromna količina smeća i to smeća na čije smanjenje možemo uticati.

7. Moguć seks tokom menstruacije. Sa jednokratnim menstrualnim čašicama je moguće da imate seks tokom menstruacije posle koga neće biti krvavih fleka. Višekratne čašice su tvrđe, pa se ne preporučuje da sa njima imate seksualne odnose.

menstrualna čašica
Foto: pixabay/PatriciaMoraleda

Mane menstrualne čašice – na šta treba obratiti pažnju?

1. Možete imati poteškoće da nađete pravu čašicu. Zato i preporučujemo da se najpre posavetujete sa svojim ginekologom, kako biste izabrale pravu čašicu za vas. Ako vam je cerviks nizak, onda će vam trebati manja čašica, prevelika čašica čak može viriti ili ispadati. Visinu cerviksa ne možete zanti bez ginekologa.

2. Mensturalna čašica može biti nezgodna za umetanje i vađenje. Ovo važi samo na početku dok se ne uvežbate. Treba sedeti na wc-šolji i namestiti čašicu tako da napravi vakum. Nekad vakum neće da se napravi iz prve, nekad se čašica ni ne otvori, pa je morate okretati, vaditi, prati i ponovo ubacivati. Stavljanje čašice je naročito teško ukoliko se uplašite, jer time podsvesno stežete vaginalne mišiće. Opustite se i imajte strpljenja. Ne postoji mogućnost da se čašica zaglavi u vagini ili da ga ne možete dohvatiti, niti čašica može ispasti.

3. Vađenje čašice može biti neuredno. Da, prilikom vađenja čašice ćete imati krvi po prstima, ali daleko od toga da će biti toliko neuredno da ne možete da izađete na kraj sa tim. Samo je potrebno da dobro operete ruke i čašicu i to je sve. Zato je za korišćenje čašice bitno da se ne gadite sopstvenog tela. Ponavljamo, menstruacija je sasvim prirodan i zdrav proces.

4. Mogu nastati iritacije ako ste alergični na neki od sastojaka. Alergijske reakcije na čašicu jesu veoma retke, ali se dešavaju. Manifestuju se u vidu svraba između nogu, oticanja usmina. Reakcije obično prestaju nakon vađenja čašice i ispiranja mlakom vodom.

5. Postoje šanse za infekciju. Ako se čašica ne denzifikuje kako valja ili ne opere dobro pre unošenja, postoji mogućnost nastajanja od infekcija. Zato vodite računa o higijeni vaše čašice.

Čašica i tampon
Foto: pixabay/PatriciaMoraleda

Menstrualna čašica gde kupiti

Nažalost, čašica se u Srbiji još uvek ne može naći u slobodnoj prodaji, ali se može kupiti na internetu. Kod nas su dostupne Lily cup, Yuuki, Merula i Meluna.

Da rezimiramo: čašice su na duže staze jeftinije, skupljaju više menstrualne krvi, generalno su bezbedne i prijatne za korišćenje. Jedino što treba je naučiti kako se pravilno stavljaju. Ako vam se dopadaju sve vrline koje ova čašica nudi i u redu ste sa njenim potencijalnim manama, onda je menstrualna čašica prava stvar za vas! A ukoliko vas muče menstrualni bolovi preporučujemo vam ovaj čaj.

Da li biste vi koristile menstrualnu čašicu?



Izvor: Objektiv.rs, healthline.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar