Da li je zdravo vežbati tokom CIKLUSA? Stručnjaci su dali ODGOVOR na pitanje

Koliko god vežbanje ima prednosti po organizam, ako se loše osećate, odmorite od treninga nekoliko dana

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Preporuka je da budete fizički aktivni i da radite vežbe u skladu sa godinama.

Međutim, postavlja se pitanje kada je potrebno napraviti pauzu i da li žene treba da vežbaju dok im traje ciklus?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Stručnjaci kažu da treniranje tokom menstruacije pomaže telu da se lakše izbori sa grčevima i bolovima, piše Informer.

Tokom ciklusa progesteron i estrogen su na veoma visokom nivou, što dovodi do toga se osećamo umorno i slabo. Ipak, izbegavanje fizičke aktivnosti neće sačuvati vašu energiju. Ukoliko ne želite da radite zahtevne vežbe, možete napraviti modifikaciju i prilagoditi trening svojim potrebama.

Prednosti vežbanja tokom ciklusa

Ako imate simptome PMS – a nekoliko dana pre menstruacije, konstantni laganiji treninzi, poput aerobika, pomoći će vam da ublažite ove simptome. Stručnjaci ističu da treninzi povećavaju nivo endorfina, što dovodi do boljeg raspoloženja nakon treninga.

Foto: Ashley Corbin-Teich / ImageSource / Profimedia

Više nećete imati osećaj slabosti, već ćete biti puni energije, a bolovi će biti manji. Ukoliko imate jake bolove tokom ciklusa, redovne šetnje će vam pomoći da umanjite neprijatnost u stomaku.

Koje vežbe treba da radite?

Ako praktikujete aerobik i kardio trening, možete ih raditi i tokom ciklusa, samo smanjite intenzitet vežbanja. Praktikujte lagane šetnje ili kardio. Ukoliko uglavnom radite vežbe snage, najbolje bi bilo zameniti ih laganijim aerobikom na početku ciklusa. Treninge snage takođe možete kombinovati sa laganim kardio treningom u prvim menstrualnim danima.

Foto: Himalayan Pics / Caia Image / Profimedia

Idealni treninzi tokom ciklusa su joga i pilates, koji doprinose prikupljanju energije u mišićima, ali i momentalnom poboljšanju raspoloženja. Joga je odlična za regulisanje grčeva i neprijatnih probadanja u stomku. Osim toga, doprinosi oslobađanju napetosti u grudima, kao i istezanju zgrčenih mišića.

Ukoliko vam uobičajen trening stvara neprijatnost i osećate bol, odmorite dva do tri dana od treninga. Sa druge strane, ako nemate nikakvih problema da radite i treninge snage, možete nastaviti da trenirate normalnim tempom.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar