To je znak da mu fali PAŽNJA: Šta treba da radite kada je starije dete LJUBOMORNO na brata ili sestru?

Uključite starije dete u obaveze oko novorođenčeta

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
čestitke za rođendan bratu
Foto: Shutterstock

Uopšte nije čudno kada baka i seka dođu u porodicu, a onda starije dete počne da ispoljava ljubomoru prema njima.

To je zato što se veći deo pažnje sada usmerava na novorođenče, dok je do tog vremena sva pažnja bila posvećivana starijem detetu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ranije, kada je u porodicama bilo više dece, roditelji nisu mogli ni da pomisle da bi se mogla javiti ljubomora među njima. Danas su velike porodice postale retkost, ali je zato ljubomora starijeg deteta u odnosu na novog člana porodice postala problem.

Često se sa dolaskom drugog deteta u porodicu sva pažnja roditelja prebacuje na mališana. Starije dete, bez obzira na uzrast, treba da se prilagodi novonastaloj situaciji jer ono sada prestaje da bude u centru pažnjue. Mališan tada automatski postaje stariji brat ili sestra, i okruženje na tome često insistira, govoreći mu kako je ono sada već veliko.

Foto: Shutterstock

Važno je da shvatite da dete još uvek ne vidi razliku između novorođenčeta i sebe, pa ako mu roditelji ne posvećuju dovoljno pažnje, ono neće birati način ni sredstva da je privuku.

Kako pripremiti dete na prinovu u porodici?

Obratite pažnju na malu decu na ulici, idite u goste kod prijatelja ili rodbine koji imaju bebu. Neka se starije dete upozna sa njima, a i vi mu pričajte o tome kako izgleda novorođenče. Pokažite mu slike ili video – zapise kada je on bio beba, kako i on nije umeo da hoda, da govori i kako je sve učio korak po korak.

Osim toga, važno je da mu kažete kako beba raste u stomaku: idite zajedno da kupujete neophodne stvari za novorođenče i polako učite dete da što više bude samostalno, u skladu sa uzrastom.

Foto: Shutterstock, ilustracija

Naravno, dovoljno vremena posvetite i jednom i drugom detetu. Jasno je da će o mlađem biti potrebna veća briga, ali uz dobru organizaciju je sve moguće.

Dogovorite se sa suprugom da se, kada se vi bavite bebom, on druži sa starijim detetom i obrnuto. Osim toga, pomoć najbližih prijatelja i rodbine je takođe dragocena.

Kako dete ispoljava ljubomoru?

Većina mališana plače ili je kapriciozno, a u nekim slučajevima starije dete može imati probleme sa spavanjem, noćnim mokrenjem.

Nekada se dete ljuti što mama toliko vremena provodi u presvlačenju, kupanju i nezi mališana. Zadužite ga da bude vaš mali pomoćnik, da vam dodaje pelenu, kremu i tako će se osetiti važno i ponosno i lakše će prihvatiti mlađeg brata ili seku.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, bebac.com

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar