Hromoterapija – lečenje bojama: Uz pravu nijansu do dobrog zdravlja i odličnog raspoloženja

Svaka boja različito utiče na naše telo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Jedna od stvari koju često potcenjujemo je uticaj boja na naš život.

A na značaju boja bazira se hromoterapija, ili lečenje bojama.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Istraživanja su pokazala da ljudi koji imaju povez na očima doživljavaju psihološku reakciju kad su izloženi svetlosnim zracima različitih boja. Drugim rečima, naša koža “vidi u boji” – objašnjava neuropsihijatar Kurt Goldstajn, koji je potvrdio da postoje saznanja kako stimulacija kože različitim bojama izaziva različitu reakciju.

Hromoterapija kao terapeutska tehnika uz druge medicinske tretmane može da bude vrlo efikasna u oporavku i borbi za zdravlje.

U svetu postoje tretmani svetlom koji ljudsko telo “kupaju” bojama, a njihova delotvornost se objašnjava promenom energija u telu.

Evo kako pojedine boje utiču na zdravlje.

Foto: Marius Graf / Panthermedia / Profimedia

Crvena: Topla i stimulativna boja. Koristi se u slučaju anemije, kad vam je hladno ili ste bledi jer podiže energiju.

Napravite mali eksperiment sa dejstvom crvene boje. Kada ste psihički iscrpljeni, opružite se na krevetu preko crvene posteljine i jastučnice. Uključite neku “moćnu” muzičku temu, na primer, marševe. Ako to ponavljate svakog dana po 20 minuta, povratićete izgubljenu snagu.

Narandžasta: Podsticajno deluje na rad respiratornih organa, korisna je za astmu, rad pluća. Opušta, pospešuje produkciju mleka kod dojilja, dobro deluje na probavni sistem. Ima dobar uticaj na zdravlje bubrega, jetre i pankreasa.

Foto: Indiapicture / Alamy / Alamy / Profimedia

Žuta: To je jedna od najsjajnijih boja koja daje energiju mišićima i nervima. Koristi se kod svih problema s paralizom i mišićima. Poboljšava probavu, protok žuči, stomačnih sokova, zdravlje srca, očiju i ušiju. Koristi se kod zatvora, dijabetesa, depresije, za čišćenje kože…

Zelena: Stimuliše rad hipofize, podstiče izgradnju mišićnog tkiva, pročišćava, ubija bakterije. Koristi se kod srčanih problema, čireva, za zacelivanje rana, kod neuralgije, glavobolje i glaukoma.

Plava: Rashlađujuća, koja dobro deluje na upale u organizmu. Opuštajuća je i smirujuća boja, koju koriste za lečenje svraba, nervoze, nesanice…

Ljubičasta: Smiruje napetost, a veoma je korisna za bubrege. Ova boja može uticati i na smanjenje apetita.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar