Stalno vam se jede nešto SLATKO? Tri poruke koje vaš organizam ima za VAS

Slušajte svoje telo

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Osobe koje svakodnevno jedu slatkiše uglavnom imaju probleme sa viškom kilograma ili kožnim promenama, poput bubuljica i akni.

Ono što je potrebno da uradite, jeste da postepeno smanjujete unos šećera kako biste se otarasili te navike.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Rafinisani šećer koji se nalazi u većini industrijskih slatkiša nikako nije dobar za zdravlje organizma.

Ako stalno imate potrebu da unosite različite slatkiše, očigledno je da telo pokušava da vam pošalje poruku.

Dopamin je hormon koji podstiče tako dobar osećaj kada konzumiramo šećer, a insulin je hormon koji reguluše nivo šećera, piše Infomer. Kada u organizam unesemo šećer, dolazi do povećanja insulina. To uzrokuje povećanje oslobađanja dopamina, zbog čega se osećamo dobro i prevara naše konzumiranje šećera u naviku.

Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Rešenje da se odviknete od šećera je da pokušate da pronađete zdravu alternativu. Da bismo se oslobodili navike preteranog uživanja u slatkišima, pogotovo posle jela, predlaže se pronalaženje zdrave navike kako bismo “reprogramirali naš mozak”.

Hormoni gladi

Drugi razlog zašto možda žudite za šećerom mogao bi da bude povezan sa grelinom (hormonom gladi). Ako ne jedete dovoljno ili ne održavate ravnotežu u ishrani, to mogu biti razlozi zbog kojih naš organizam ne oslobađa dovoljno grelina.

Takođe, prebrzo konzumiranje hrane čini da se osečate manje zadovoljno nakon obroka, što može dovesti do jače želje za slatkišima.

Foto: Profimedia/@dsokol66 / Alamy / Alamy / Profimedia

Nizak nivo serotonina

Ako ste se ikada zapitali zašto se osećate kao da morate da se prepustite slatkišima nakon teškog dana, to možda ima veze sa vašim nivoom serotonina u organizmu. Serotonin pomaže u regulisanju raspoloženja, pa je potpuno logično da naše telo žudi za njim kada smo uznemireni, pod stresom ili depresivni.

Rešenje je da pronađete zdrave načine za upravljanje anksioznošću i stresom.

Nedostatak sna

Nedostatak sna povezan je sa prejedanjem, posebno sa prekomernom konzumacijom nezdrave hrane. Pokušajte da spavate oko osam sati i uspostavite rutinu spavanja.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Informer

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar