OBJEKTIV OTKRIVA

Istovremena infekcija OPASNA: Evo da li možete u isto vreme da se VAKCINIŠETE protiv gripa i korone

Epidemiolog Radmilo Petrović za Objektiv daje smernice za imunizaciju protiv gripa dok traje epidemija kovida-19

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Vlada Sporcic

Sredinom oktobra u Srbiji bi, kako je planirano, trebalo da počne vakcinacija protiv virusa gripa, a stručnjaci navode da svi oni koji su se putem e-uprave prijavili za pelcovanje ne treba da odustaju od cepljenja protiv kovida-19. Naime, kako ističu, ove dve vakcine nemaju nikakvih dodirnih tačaka i mogu se primeniti istovremeno, odnosno sa malom vremenskom razlikom.

Epidemiolog Radmilo Petrović za Objektiv navodi da u epidemiji koronavirusa retko ko razmišlja o gripu, ali da bi bilo poželjno zavrnuti rukav i zbog ove infekcije čija je sezona pred vratima.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

– Odgovorno tvrdim da, ukoliko primate vakcinu „sinofarm”, možete zavrnuti oba rukava kako bi vam u jednu nadlakticu dali ovo cepivo, a u drugu vakcinu protiv gripa. Obe vakcine rađene su po starinskom receptu, odnosno sadrže umrtvljeni virus – navodi naš sagovornik.

KADA TREBA SAČEKATI DO DVE SEDMICE

Ipak, kako objašnjava dr Petrović, ukoliko planirate da primite neku od doza vakcine „sputnjik V”, „fajzer” ili „astrazeneka”, sa vakcinom protiv gripa trebalo bi da se pričeka.

– Oni bi trebalo da sačekaju dve nedelje nakon primanja vakcine protiv kovida. Svakako preporučujem građanima da prime i cepivo protiv gripa jer ono ne može da odmogne, a može samo da učini naš organizam otpornijim – kaže dr Petrović.

ISTOVREMENA INFEKCIJA

Član Kriznog štaba i direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović upozorava da bi istovremena infekcija koronavirusom i sezonskim gripom mogla da dovede do komplikacija kod nevakcinisanih.

Piše: NIKOLINA MARIĆ

OVU I OSTALE AKTUELNE TEME MOŽETE PROČITATI U ŠTAMPANOM IZDANJU OBJEKTIVA ZA 04. OKTOBAR

Foto: Objektiv.rs

BONUS VIDEO:

Izvor: Objektiv.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar