Ostaviću te ovde i OTIĆI ako ne pođeš: Stručnjaci otkrivaju zašto ovu rečenicu ne treba da govorite DECI

Predložite detetu neku interesantnu aktivnost kod kuće

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Shutterstock

Sve što kažete ili uradite, a vezano je za vaše dete, ono će upamtiti.

Kada ga vaspitavamo, uvek se trudimo da radimo ono što nam se u tom trenutku čini najbolje.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ipak, kada su naša deca tvrdoglava, nekada možemo napraviti pogrešne korake, a da toga nismo ni svesni.

Terapeuti Kristin i Deana objasnile su da mnogi roditelji prave jednu te istu grešku – kada ne žele da krenu kući, roditelji ima kažu da će ih ostaviti na tom mestu gde se trenutno nalaze, odnosno postavljaju detetu ultimatum. One ističu da to nimalo nije dobro za vaše dete.

– Šetate se sa detetom, ali morate da krenete kući kako biste spremili večeru, beba koja je u kolicima plače, a starije dete želi još da se igra. Uprkos molbama, ono i dalje odbija da krene. Većina roditelja ima običaj da, iz očaja, kaže sledeće reči: “Onda ću otići kući bez tebe.”

Foto: Shutterstock

– Kada ovo kažemo detetu, mi mu zapravo poručujemo da njegov ostanak u parku nije važan. Ovako mu govorite kao da ćete ga zaista u nekom momentu života ostaviti, a to je malom detetu mnogo strašna stvar – objasnile su one.

One su, umesto ove rečenice, predložile četiri koraka.

– Prvo kažite da vidite kako mu je zabavno. Posle toga recite da je teško krenuti kada je negde mnogo lepo. Treći korak je da kažete detetu da je ipak vreme da se ide kući. Poslednje – predložite detetu neku interesantnu aktivnost kod kuće – predložile su.

Važno je da ne pretite detetu, već da ostanete pribrani i uz njega.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Objektiv.rs, yumama.com

Komentari (1)

  1. Boze, kako smo sebi zakomplikovali zivote glupostima! Nekada se to lepo okretalo naopacke, tresnulo par puta po guzici, pa je sve trcalo kuci ko bela lala! A sad, ni slucajno - ce se istraumira. A gde je trauma roditelja_ Nema_

    Odgovori

Ostavite komentar