Bitne su kako bi postalo SNAŽNA ličnost: Sedam stvari koje vaše dete mora da nauči do DESETE godine

Dete treba da nauči kako da se zauzme za sebe

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Fabrice Michaudeau / Panthermedia / Profimedia

Deca najviše uče i pamte dok odrastaju.

Ono što ih naučite dok su mala, pratiće ih celog života.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Zbog toga je bitno da na vreme usadite pozitivne obrasce razmišljanja kod njih, kako bi kasnije, u odraslom dobu, znali kako da se ponašaju u određenim situacijama.

Dobro vaspitanje i davanje ličnog primera jesu ključ uspeha, a psiholozi smatraju da postoje određene stvari koje vaše dete mora da nauči pre nego što napuni deset godina.

1. Da mora da poštuje i dečake i devojčice. Oni su jednaki

Poštovanje drugih je važna osobina koju vaše dete mora da usvoji, uključujući i poštovanje dece istih godina bez obzira na pol.

Foto: aleksej sarifulin / Alamy / Alamy / Profimedia

2. Da se ne plaši da napravi grešku

Učenje iz tuđih grešaka redak je talenat. Važno je učiti i iz sopstvenih grešaka. Vaše dete ne treba da se boji da izgubi ili napravi grešku.

3. Znanje je važnije od ocena

Nekada se roditelji prilično naljute kada ocene deteta ne ispune njihova očekivanja. Međutim, dobre ocene ne znače uvek i dobro znanje. Trebalo bi da naučite dete da je znanje važnije od ocena.

4. Roditelji nisu neprijatelji i uvek može da ih pita za pomoć

Nije lako postati prijatelj detetu, naročito ako već ima sopstvene prijatelje. Ne navaljujte. Pokažite mu da može da ima poverenja u vas i izbegavajte vikanje i duge lekcije.

Foto: Shutterstock

5. Uvek treba da se zauzme za sebe

Neki roditelji pokazuju više poštovanja prema nastavnicima i drugim ljudima nego prema sopstvenom detetu. Ovo može biti razlog njegove nesigurnosti u budućnosti i nesposobnosti da se zauzme za sebe. Objasnite detetu da je poštovanje važno, ali i takođe i sposobnost da brani sopstveni pogled na stvari, pod uslovom da je on ispravan.

6. Ne treba da radi ono što ne želi zbog tuđeg odobravanja

Deca misle da je popularnost u društvu veoma važna i daju sve od sebe da je zadobiju.

Foto: Peter Hundert / ImageSource / Profimedia

Koristite lični primer da biste objasnili detetu da je važnije biti iskrena i ugledna osoba, nego gaženje sopstvenih verovanja radi nečijeg odobravanja.

7. Da nauči da kaže “Ne”

Naučite dete da kaže “ne” odraslima, nastavnicima, pa čak i vama. Želite da odgojite snažnu ličnost, a ne osobu koja će poslušati svaku komandu. Sposobnost da kaže “ne” biće mu od velike koristi u odraslom dobu.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, stil.kurir.rs

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar