Razmatra se ZAHTEV: Zemlje članice Med pet za pravedniju podelu migranata

Ova grupa je, takođe, zatražila i podizanje prihvatnih centara u tim spljnim područjima i okolnim zemljama

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: Printscreen/ YT

Pet mediteranskih zemalja okupljenih u grupi Med pet – Španija, Italija, Grčka, Kipar i Malta – usuglasilo se danas oko zahteva Evropskoj uniji za pođednakom podelom migranata i pojačanim finansiranjem njihovog primanja kako ne bi podnosile najveći teret među 27 zemalja evropskog bloka.

Ministri unutrašnjih poslova i migracija iz tih pet zemalja okupili su se na sastanku u Malagi kako bi ojačali zajedničku poziciju uoči pregovora o budućem Evropskom paktu za migracije i azil, prenela je Hina.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Sastanak se završio usvajanjem zajedničke deklaracije u kojoj je navedeno da tih pet članica sa najizloženijim granicama EU smatra da borba protiv ilegalnih migracija treba da ima kao osnovu i prioritet sprečavanje dolazaka u korenu čime bi se zaustavila rastuća tendencija migracijskih talasa.

EU ne može sebi da priušti čekanje, da talasi migranata stignu na njene spoljne granice, navela je grupa Med pet zatraživši jačanje kapaciteta u zemljama iz kojih dolaze migranti i u onima preko kojih putuju do EU.

Ova grupa je, takođe, zatražila i podizanje prihvatnih centara u tim spljnim područjima i okolnim zemljama.

Da bi prevencija dolazaka bila efikasna, migraciona politika EU treba da računa na adekvatno finansiranje i na podelu odgovornosti u EU, piše u dokumentu.

Ministri okupljeni u Malagi su se usuglasili da će nastaviti da insistiraju na tome da budući Pakt o migracijama i azilu uspostavi jednaku i istinsku podelu odgovornosti među svim članicama EU u području migracija.

Odgovornost se mora podeliti na jednak način, izbegavajući da dodatni teret padne na zemlje koje već pate od preteranog pritiska migranata, a koje obavljaju zadatak zaštite spoljnih granica EU, navedeno je u deklaraciji.

BONUS VIDEO:

 



Izvor: Tanjug

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar