Tako ćete im UNIŠTITI samopouzdanje: Četiri stvari koje roditelji svakodnevno rade, a NISU dobre za decu

Nikada ne bi trebalo da međusobno poredite decu

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Roditelji često, svesno ili nesvesno, rade neke stvari kad su u pitanju njihova deca koje nikako ne smeju da budu prihvatljive.

One mogu ostaviti veoma velike negativne posledice na dete koje će, zapravo, biti vidljive tek kad ono odraste.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ophođenje prema deci i formiranje odnosa među braćom i sestrama zahteva potpunu ispravnost i trud.

Koje su to roditeljske taktike koje mnogi primenjuju, ali ih ne treba smatrati normalnim?

Poređenje dece u porodici

Stručnjaci za razvoj dece tvrde da upoređivanje deteta sa njegovom braćom i sestrama zaslužuje da bude denormalizovano. Sećate se sigurno kako to zvuči kada roditelj kaže “Zašto ne možes da budeš makar malo kao tvoja sestra ili brat?”.

Foto: IAN BODDY / Sciencephoto / Profimedia

Ovakve rečenice uništavaju samopouzdanje deteta i sprečavaju ga da bude ono što jeste. Uvek u senci ostvarenja svoje braće i sestara dete stiče utisak da nije dovoljno vredno, zbog čega često dolazi do rivalstva među njima.

Tretiranje deteta kao ličnog terapeuta

Ako detetu kažete “Tvoj otac je užasan, sve moram da radim sama”, ne samo da pravite grešku stvarajući kod deteta odbojnost prema ocu, već na njegova pleća stavljate veoma težak teret. Deca nisu vaš lični terapeut. Ona ne mogu da učine apsolutno ništa da reše probleme svojih roditelja. Vi bi trebalo da ste model koji im pokazuje kako se problemi rešavaju.

Foto: Shutterstock

Ignorisanje dečijih osećanja

Deca ne znaju poput odraslih osoba da kanališu svoja osećanja. Vama kada dođe da vrištite od besa i plačete na sav glas, proradi mala crvena lampica u glavi koja vam signalizira da pronađete drugačiju metodu. Deca to nemaju, odnosno nemaju još uvek. A ono što imaju su osećanja. Zanemarivanjem, poništavanjem ili apsolutnim ignorisanjem njhiovih osećanja vi ignorišete njihovu važnost i postojanje.

Foto: – / Wavebreak / Profimedia

Nazivanje deteta razmaženim

Potpuno je apsurdno da jedan roditelj svoje dete nazove razmaženim. Naročito ako se to odnosi na činjenicu da dete ima novi mobilni telefon, mnogo brendirane garderobe i slične stvari koje su mu upravo roditelji kupili. Da to nije bio izbor roditelja, deca to ne bi imala, zar ne? Ako roditelj smatra da takve stvari dovode do toga da dete bude razmaženo, ne bi trebalo da mu ih kupuje, niti da dozvoljava drugim članovima porodice da to rade.

BONUS VIDEO:



Izvor: Objektiv.rs, Krstarica

Komentari (0)

    Trenutno nema komentara. Budite prvi koji će komentarisati!

Ostavite komentar