Sraman pokušaj Federera da unizi Đokovića: Kako je uopšte moguće da nam je ovo promaklo?

Federer je u izjavi za "Eurosport" govorio o povredi , pričajući da situacija nije onakva kakvoj se nadao, ali je dobar deo razgovora bio posvećen i Đokovićevom napadu na tenisku istoriju

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju
Foto: CHINE NOUVELLE / Sipa Press / Profimedia

Dugo je Rodžer Federer bio u medijskoj ilegali, sve otkako je objavio da će zbog povrede kolena pauzirati do kraja tekuće kalendarske godine, ali onda je u prvoj izjavi posle duže vremena govorio o Novaku Đokoviću i njegovom napadu na “kalendarski slem”.

Ipak, mnogima, ako ne i svima, promakla je činjenica da je Švajcarac pokušao da izjednači sa Srbinom sebe i Rafaela Nadala, dvojicu tenisera koji praktično nikada nisu bili ni blizu da ostvare kalendarski grend slem u svojim karijerama.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Federer je u izjavi za “Eurosport” govorio o povredi , pričajući da situacija nije onakva kakvoj se nadao, ali je dobar deo razgovora bio posvećen i Đokovićevom napadu na tenisku istoriju.

Novak je izvojevao 27 pobeda na slemovima u 2021. pre nego što je u finalu US opena na poslednjem koraku bio zaustavljen od Danila Medvedeva.

– Bilo je lepo videti da je Novak stigao do finala US opena, pokušavajući da izjednači Lejverov kalendarski grend slem. Mislim da je to moguće, da će se opet dogoditi – počeo je Federer da hvali Đokovića, pre nego što je pokušao da u istu priču stavi i sebe.

– Videli smo to sa Novakom, sa mnom i Rafom, da smo bili ekstremno blizu, ali da biste to uradili, morate da imate sreće. Morate da budete izdržljivi, mnogo toga vam je potrebno – istakao je Švajcarac.

Daleko je to od istine. Naime, Federer nikada nije bio ni blizu da osvoji sva četiri grend slema u istoj sezoni. Nikad nije uspeo ni da osvoji prva dva grend slema u istoj godini (Australijan open i Rolan Garos), te je Đoković jedini od Roda Lejvera 1969. koji je osvojio prva tri velika takmičenja u sezoni.

Ono što je tačno je činjenica da je Federer u dva navrata bio na jedan meč od toga da osvoji sva četiri grend slema zaredom, ali ne u istoj godini (2005/06 i 2006/07) – oba puta ga je na Rolan Garosu u finalima zaustavljao Nadal. Ipak, kako se radi o drugom grend slemu u sezoni, jasno je da je već tada ostajao bez šansi za kalendarski grend slem, a Nole je, podsetimo, upravo pobedom na Rolan Garosu uspeo da objedini sva četiri “slema”, ne u istoj sezoni, ali opet…

Španac je samo jednom u karijeri osvajao tri grend slema u nizu – Rolan Garos, Vimbldon i US open 2010. – ali je na Australijan openu pre i posle tog niza stizao samo do četvrtfinala.

– Moramo i da pitamo Roda Lejvera šta on misli o tome, jer je sedeo u prvom redu i gledao Novaka kako igra. Ali ono što je Novak uradio ove godine je zaista izvanredno – rekao je Federer na temu “kalendarskog slema”, pa se tako na neki način “oprao” pred srpskom publikom.

Bonus video:



Izvor: Objektiv.rs, Mondo

Komentari (3)

  1. Ovo je netačno. Federer je bio tri puta blizu toga. Nema veze što nije osvojio prva tri zaredom, ali je iste godine osvojio Australian Open, Wimbledon i US Open i sva tri puta u finalima gubio na Roland Garros-u od Nadala. Dakle on je tri puta imao šansu za razliku od Novaka.

    Odgovori
  2. Pa pa paranoja.....Covek igra tenis za sebe, pa Tek onda za Srbiju, sta sada kukumavcite I trazite prijatelje tamo gde ih Nema Niti ih je ikada bilo. Zapadna demokratija je sebicna I to nije nista Novo. Novak je usao u taj ring, treba da postuje njihova pravila I da ih razvaljuje dok moze a ne da kukumavci nad neuzvracenim emocijama. Sve se to Meri novcem kao merilom uspeha I dok je u njihovoj kuci neka se tako I ponasa. Tako je uspeh sladji. Sto bude duze trajao vise ce oh iritirati pa bi njemu a I nama njegovim navijacima uspesi biti sladji I drazi. Ionako ce kada budu snimali film o njemu da ga predstave kao Draga iz Rokija. Jednostavno ko ih sisa...

    Odgovori
  3. Па то као она "статистика" колико је ко побеђивао првог са АТП листе, па испада да је Новак ту најлошији. Наравно да је "најлошији" пошто је у задњих 10 година пуних 7 провео на првом месту АТП листе па није ни могао да игра и побеђује себе!

    Odgovori

Ostavite komentar